Парма на крака пред Кабаиванска

Парма на крака пред Кабаиванска | StandartNews.com

В Италия започнаха тържествата за 80-ия юбилей на голямата певица
Примата прие овациите в театъра на Джузепе Верди

Парма отново падна в плен на Райна Кабаиванска. Оперната прима прие овациите в театъра на Джузепе Верди "Реджо". С галаконцерта в чест на голямата певица започнаха честванията за 80-годишния й юбилей. Взискателната публика, пред която великата българка е гастролирала многократно, изпадна в еуфория.

"Обичам този театър, защото той е от най-щедрите, но и от най-трудните. Когато артистът запее на сцената, винаги се намира някой от най-горните редове на галерията, който да извика истината", обърна се Райна Кабаиванска към поклонниците в залата.

В концерта участваха някои от нейните най-прочути ученици, днес солисти по света. Специално за спектакъла Андреа Каре пристигна от Торонто, Мария Агреста - от Лондон, където партнира на Пласидо Доминго в "Двамата Фоскари", Чинция Киарини - от Модена, а Симоне Лим от Сеул. В Парма пък беше Вирджиния Тола, която участва в постановката на Театро "Реджо" "Силата на съдбата". Те представиха изцяло Вердиева програма.

Самата Райна Кабаиванска постави удивителната с "Аве Мария" от "Отело", което взриви залата от овации, тропане с крака и викове "бис". Оркестрантите от филхармонията "Артуро Тосканини", дирижирана от маестро Найден Тодоров, също аплодираха на крака с искрено вълнение. От прочутата галерия на театъра, където по традиция е мястото на най-ревностните критици, почитатели на Кабаиванска скандираха "Райна, ти си единствена!". От най-горния пети ред на ложите фенове засипваха сцената с разноцветни листенца от цвят на роза.

Следващата гала е в Модена. Родната публика ще има уникалния шанс да чуе най-добрите от световната оперна сцена заедно със самата Райна Кабаиванска на 18 декември в София в зала 1 на НДК. Това ще се случи само дни, след като невероятната дама ще черпи за 80. В кулминацията ще участват 12-те от най-добрите от световната сцена - всички ученици на Райна Кабаиванска. Концертът е благотворителен и средствата от продадените билети ще бъдат използвани за стипендии за обучение на бъдещи млади оперни таланти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай