Пааво пред "Стандарт": Рокендролът днес е релакс

Пааво пред "Стандарт": Рокендролът днес е релакс | StandartNews.com

Залязват ли рок звездите? Това попита "Стандарт" Пааво Льотьонен след пресконференцията на Apocalyptica. Въпросът бе провокиран от изказването на Кийт Ричардс от Rolling Stones преди няколко седмици, че рокендролът е мъртъв и новите групи са "шега". "Виждаш ли, аз съм от хората, които приемахме рокендрола като нещо революционно и страшно яко. От тази гледна точка Ричардс е прав - рокендролът е мъртъв. Той все още е произведение на изкуството, но нищо ново и революционно не се случва в него", коментира за "Стандарт" Пааво. "Знам, че вече е много трудно да впечатлиш хората с музиката, която създаваш", продължи той. "60-те години бяха времето на рокендрола. Тогава те бяха "скандалните". Днес рокендролът е много по-релаксиращ и готин. Честно казано, аз го предпочитам така. Те си свършиха работата", каза още Пааво.

Apocalyptica са група, която определено може да бъде наречена революционна. Те са пионери в жанра си, едни от първите, използващи класически инструменти за създаване на "праведна музика". Когато попитах Пааво как се чувства като такъв, той отвърна със скромна усмивка: "Все още нямам точен отговор на това. Странно е, но същевременно чудесно да знаеш, че имаш последователи от целия свят. Като група винаги се стараем да изненадваме с това, което правим. Радвам се, че това се оценява както от феновете, така и от колегите музиканти".

ПРЕД 16 Г.

Перту вървял 20 км пеш до летище Варна

"Помним колко красиво беше мястото и колко изненадани бяхме, когато видяхме Античния театър за първи път", сподели челистът Еика Топинен пред журналистите, спомняйки си предишното гостуване на Apocalyptica в България през 1999 г. Суперлативи за сцената имаше и в социалните мрежи - на официалната фейсбук страница на групата Apocalyptica и на личния Instagram профил на Перту Киваалаксо. Но спомените от България не спират до тук. Групата разказа и за комично-трагичното изгубване на Перту след потеглянето им от Каварна към София. Вземайки си кратка почивка по пътя, автобусът тръгнал, забравяйки 21-годишния тогава челист в средата на пътя. На Перту му се наложило да извърви 20 км до летище Варна - бос (обувките му остават в автобуса), без пукната стотинка и телефон. Добре, че попаднал на симпатичен полицай, който му помагнал в трудния момент, въпреки че не вярва особено на историята му, че е "рок звезда".

Говорейки си за рок звезди, музикантите разказаха малко повече за работата им с Дейв Ломбардо и другите музиканти, с които са имали съвместни проекти през 22-годишната история на групата. За Франки Перез, който ги придружаваше този път, Еика каза: "Рано е да се каже дали ще остане за постоянно в групата. Важно е да се спомене, че той се справя изключително добре. Много добре се вписа в нашата група, не само музикално, но и като човек. Вижте ни! Ние сме хора, които се познаваме от векове, от деца. Израснали сме в студения север, докато Франки е роден в горещия Лас Вегас, в пустинята и е с кубински корени. По принцип не би трябвало толкова лесно да си паснем, но при нас се получи!". Apocalyptica не пропуснаха и да поздравят и похвалят колегите си от Opeth, които свириха на сцената на Античния театър ден по-късно.

За следващата година финландците заявиха, че се съсредоточават върху Shadowmaker турнето си и не мислят за създаването на нов албум. Промотирането му започна преди няколко месеца с няколко концерта в Северна Америка. Shadowmaker Tour 2015 ще продължи в 22 държави из цяла Европа, като групата ще свири почти всеки ден до концерта в Санкт Петербург на 12 декември 2015 г., с което ще приключат и поредицата от 8 последователни лайва само в Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай