Вторник,

Ново чудо! Разкриха тайните на вековни оръдия

От: Стандарт -
3476
Ново чудо! Разкриха тайните на вековни оръдия
A
A
A
  • Корабни оръдия и десетки амуниции пазят тайните на битка в северното ни Черноморие
  • Наши реставратори ще се обучават в Бодрум, за да реставрират артефакти от морското дъно

Две железни корабни оръдия и десетки амуниции на повече от 200 години извадиха от дъното на българското северно Черноморие археолозите. В последните дни на 2022 година екип на Центъра за подводна археология (ЦПА), ръководен от директора гл. ас. д-р Найден Прахов, извърши спасителна експедиция за артефактите.

Буквално в края на декември отидохме на мястото, където знаехме, че са, намерихме ги, документирахме ги отново с фотограметрия, фотография и след това с двудневна операция с

рибарски кораб, който беше снабден с кран

с бига за разтоварване, успяхме да ги вдигнем, тъй като те са много тежки, разказва Прахов. Той предполага, че всяко едно от оръдията тежи между 350 и 400 кг.

Спасителната експедиция се осъществява в продължение на тридесет часа при затруднени условия - ниска видимост, студени води и сложна техническа логистика.

Експедицията е част от дълго замислян и успешно реализиран проект на ЦПА и Националния исторически музей с научен консултант проф. д-р Иван Христов, заместник-директор на музея. Оръдията са открити от д-р Прахов през 2021 г. по сигнал на д-р Дамян Дамянов, но едва в края на миналата година, благодарение на подкрепата на Министерство на културата (МК), корабните артефакти са спасени и пренесени в Националния исторически музей.