"Норма" във Варна след 44 години

Сопраното Дария Масиеро е в ролята на Норма

"Норма" във Варна след 44 години | StandartNews.com

Италианско сопрано Дария Масиеро дебютира в образа страстната римлянка

 

Страстите в операта „Норма" ще се развихрят довечера в Летния театър на Варна от 21 часа. Бисерът на Винченцо Белини е последният премиерен спектакъл, който храма на белкантото в морската ни столица ще представи на Международния музикален фестивал. В ролята на Норма ще се превъплъти възхитителното италианско сопрано Дария Масиеро. „Щастлива съм отново да бъда част от „Варненско лято" след успешния и толкова красив концерт "Belcanto Stars" през миналия сезон. Истинско удовлетворение ми донесе участието в ролята на Леонора ди Варгас в „Силата на съдбата" от Верди преди няколко дни. Вълнувам се и очаквам с нетърпение да дебютирам в образа на една от моите любими героини", разказва Дария Масиеро. Нейни партньори в спектакъла са великолепните наши певци с международна кариера - мецосопраното Даниела Дякова като Адалджиза и Евгений Станимиров като Оровезо. Тенорът Борис Луков ще бъде Полионе.

С особено усърдие се подготвяха за премиерата и любимците на екипа, 7-годишните Белла Петрова и Борис Обрешков, които ще видим в ролите на децата на Норма. Двамата имат вече своя сериозен оперен репертоар – Белла участва в „Мадам Бътерфлай", „Бохеми" и „Граф Монте Кристо", а Борко - в „Макбет", „Андре Шение" и „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха".

Режисьор и сценограф на постановката е Кузман Попов, диригент - красивата млада Вилиана Вълчева. Костюмите са дело на Ася Стоименова.

"Норма" е една история за любов и ревност, за обич и омраза, за агресия и бунт на поробените, на която, ако погледнем със страстно око, ще видим, че реалността става легенда. Действието се развива в една нощ. Една нощ, в която сякаш звездите разказват своята история, сякаш те са изпратили своите посланици, за да установят контакт с нас – зeмните. Какво ще се случи при тази среща? Ще бъде ли успешен мостът във времето, който се опитва Норма да направи? Върху този въпрос съм фокусирал режисьорската си концепция, казва Попов.

Сегашната „Норма" е втората в историята на Варненската опера, след като на 23 май 1972-ра на нейната сцена се играе първата българска постановка на творбата на Белини. Преводът и режисурата са били на Михаил Хаджимишев, сценографията и костюмите - на негова съпруга Ани Хаджимишева. Под диригентството на Недялко Недялков в главните роли блестели сопраното Мария Бохачек в ролята на Норма, нейният съпруг, тенорът Тодор Костов като Полионе и басът Стефан Циганчев - жреца Оровезо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай