Николай от Русе свири джаз в "Карнеги хол"

Николай от Русе свири джаз в "Карнеги хол"  | StandartNews.com

На Коледа момчето-чудо е поканено в операта "Бастилията" в Париж

14-годишният Николай Димитров ще стъпи за втори път на сцената на "Карнеги хол" в Ню Йорк. Осмокласникът от Училището по изкуствата в Русе спечели първа награда в Международния конкурс "Американ протеже" с джаз импровизациите си върху "Мъртви листа" от Джоузеф Козма. Отличието е още по-ценно за Николай, тъй като идва от родината на тази музика. Само двама европейци имат награди от състезанието - русенецът и певица от Ирландия.

През ноември на 2014-а Николай излезе два пъти в една вечер на тази сцена като носител на две награди - индивидуална и като дуо. Той ще свири в Ню Йорк на 27 март, когато американците празнуват Великден. Николай се занимава с джаз от три години, като сега работи активно с известния русенски джаз пианист Иван Куртев.

Новината за първата награда в Ню Йорк идва броени дни след като стана ясно, че Николай е поканен да свири в навечерието на Коледа в Националната опера "Бастилията" в Париж. Там той ще се представи на 18 декември като лауреат на Международния конкурс "Grand Prize Virtuoso-Paris".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай