Митко Щерев подари "Молитва за дъжд" на Вежди

Митко Щерев подари "Молитва за дъжд" на Вежди | StandartNews.com

Министърът на културата награди артисти за 24 май със "Златен век" и грамоти

След 70 остаряваш всеки ден, каза композиторът на десетки хитове

"Всички сме осъдени души", пошегува се сериозно министърът на културата Вежди Рашдов и награди любимия си композитор - легендарния Митко Щерев. Авторът на десетки от най-големите родни шлагери получи най-високото отличие на "Стамболийски" 17 - "Златен век" огърлие. За 14-и пореден път по случай 24 май културни дейци, учени и преподаватели бяха почетени с медали, грамоти и парични награди. Тази година отличените са 43-ма.

"24 май е истинският национален празник на България по простата причина, че той обединява народа без значение от вероизповедание и етнос. Всички общуваме на български език. На него си казваме, че се обичаме - а понякога и че мразим, но това е езикът, на който се разбираме. На този духовен и чист празник се опитваме да отдадем уважение към хората, които създават култура и духовни ценности. С наградите им благодарим, че ги има. Единствено те имат значение за бъдещето", каза Вежди Рашидов. "Златен век" огърлие получиха още поетът Иван Цанев, писателят Георги Данаилов, режисьорът Кирякос Аргиропулос и архитект Петър Диков.

"Молитва за дъжд" се оказва любимата песен на Вежди и неслучайно Митко Щерев му подари новия компактдиск на "Диана Експрес" с нея и други девет от вечните им хитове, записани на ново.

Иван Цанев пък поднесе стихосбирка на Вежди. Георги Данаилов посвети наградата на своя приятел, колега и съсед Борис Христов. Двамата лирици отдавна избягаха от столичната суета и шум и от години се наслаждават на селска идилия - Данаилов в Ковачевица, а Христов - в близкото до него Лещен. Благодарение на приятелството си, всеки от тях имат по един сериозен първи читател на всичко ново, излязло изпод перото им. "Споделяме си, но сме скъпи на комплименти", призна Данаилов, който напоследък работи предимно над собственото си здраве. "В Ковачевица ми е най-добре. Не бих се върнал в столицата - вече дори избягвам да шофирам в нея. Като че ли не я познава добре", сподели още Данаилов. "Бих поставил до 24 май и 6 септември - Съединението е единственият акт, който ние, българите, сме извършили сами", коментира писателят празниците на българите.

Кирякос Аргиропулос, шеф на Столичния куклен театър, се похвали, че трупата посреща 50 хиляди зрители годишно. Той посвети наградата си на колегите си. Бившият главен архитект на София Петър Диков пък го зарадва, че скоро театърът ще бъде тотално освежен и обновен по спечелен проект по европейска програма. "Това, което направихме заедно с Министерство на културата, е малка част от пътя, който трябва да извървим, за да опазим достойно завещаното ни от предците", каза архитектът.

"Златен век" - звезда получиха диригентът професор Теодора Павлович, театроведът професор Камелия Николова, археологът професор Валентин Плетньов, специалистът по водна археология Христина Ангелова, шефът на "София филм фест" Стефан Китанов. Кита си спомни как преди 25 години свирил по подлезите и улиците на София, когато покойният вече професор Александър Янакиев му казал да се яви на конкурса за шеф на Дома на киното. С печат на Симеон Велики си тръгнаха пианистът професор Атанас Куртев, композиторът професор Михаил Пеков. Сред младите таланти бяха отличени актрисата от Малък градски театър "Зад канала" Алиса Атанасова и режисьорът Крис Шарков.

От газената лампа до айдапа

Най-голямата награда, която Митко Щерев някога е получавал, е от Съюза на филмовите дейци, който го е обявил за музикант на столетието. За титлата са гласували 611 души. Точно 20 години са минали от връчването на този приз през 1996 г. Тогава заедно с Щерев гилдията провъзгласи и легендите Невена Коканова и Апостол Карамитев за най-големите актьори на века. "Понятието звезда или легенда малко се размива в България, така че не се чувствам по този начин. Радвам се, че хората продължават да харесват музиката ми и като ме видят, с голяма любов говорят за нея. Трябва да си много безчувствен, за да не се развълнуваш. Няма как да не се трогнеш, когато непознат ти споделя, че любимата му песен е твоя и си я написал през 74-а", призна авторът на култовата музика за "Осъдени души", "Дубльорът", "Адаптация", "Комбина", "La donna е mobile"...

"Като малък в Ямбол в пансион за сираци си светех с газена лампа, а сега сутрин сърфирам в интернет с айпад. Така тече животът", каза още Щерев, който миналата година отпразнува 70. Композиторът обаче не прави равносметки. "Моят добър приятел, певецът Боян Иванов, който имаше страхотно чувство за хумор, казваше, че след 70 човек остарява с всеки ден. Но не може да се страхува от старостта и смъртта, ако е изживял живота си почтено - не е лъгал, не е мамил, не е мразил. И особено, ако е имал, както аз, работа, за която е бил предназначен, и е изпитвал страхотно удоволствие от нея. Всичко друго е без значение." През 2014-а за 40-ата годишнина на "Диана експрес" Щерев, Илия Ангелов и басистът Живко Топалов възкресиха рок групата. Тази година те планират няколко концерта из страната и в Щатите, а после ще издадат и втори диск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай