Неделя,

Минеков: Дигитализацията на културата не е била пожелана

От: СТАНДАРТ -
233
Минеков: Дигитализацията на културата не е била пожелана
A
A
A

Дигитализацията в културата е един напълно замръзнал процес, който изглежда не е бил и пожелан. Имало е възможност за средства, но не е било пожелано. Това заяви с огромна горчивина в гласа министърът на културата проф. Велислав Минеков по време на форума „Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят.”

ВИЖ ОЩЕ: Йотова: Чудесата спечелиха верни приятели

Първата по рода си международна среща у нас се организира от независимата медия „Стандарт” в партньорство с най-голямата рекламна агенция МЗ Комюникейшънс. Първият по рода си форум в България събра представители на изпълнителната власт, на националния и европейския парламент, кметове, бизнес, дарители, неправителствени организации, археолози, музейни и научни работници, както и академичните среди. Акцентът на събитието са бъдещето на българското културно – историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Бъдещето на Чудесата е в дигиталния свят

В същото време исканията за дигитализация достигат връх, на които не може веднага да бъде  отговорено, подчерта проф. Минеков. И изброи огромните нужди от цифровизация в сектора. Заявки отдавна са дали Националния архив, националните музеи и особено НИМ. От спешна дигитализация се нуждае Националната библиотека. Регионалните библиотеки също настояват за пренасяне на съкровищата си на цифрови носители.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел: Културното наследство прави Европа по-добро място за живот

Огромна е нуждата от дигитализация на огромния архив на НИНКН. Обемът е впечатляващ, видях го в мазето на министерството на културата - в кашони, каза проф. Минеков. Той съобщи, че дневно подписва по 2-3 часа документи на хартия. И че в дневния ден го очакват 110 листа за парафиране.

ВИЖ ОЩЕ: Акад. Ревалски: Радвам се, че БАН е партньор на "Чудесата"

ВИЖ ОЩЕ: Максим Бехар: Дигитализацията на Чудесата е в името на хората

За съжаление електронният подпис в министерството е много рядко явление, това ме натъжава, но до последния ден, в който съм министър ще се боря за дигитализация, категоричен бе проф. Велислав Минеков.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата на България влизат в дигиталния свят

Той специално благодари на организаторите на форума за инициативата, за голямата подкрепа при опазването и възстановяването на културното наследство.

ВИЖ ОЩЕ: Снежка Михайлович: Трябва да говорим за наследството на Балканите

Водената държавна политика по опазване и социализация на културното наследство е национална кауза. Предците ни са ни завещали уникално наследство, родолюбивият ни дух го е съхранил, каза Минеков. И допълни: „Форумът „Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят” е повод да обединим усилия за дигитализация, отвореност, диалогичност и пълна прозрачност”.

За опазването на културното наследство значение има ангажираността и отношението на обществото. Съвременния човек търси път до културното наследство и част от този път е дигитализацията, подчерта още министърът.

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички