Мик Джагър - секс вампирът

Мик Джагър - секс вампирът | StandartNews.com

Той презира жените, неговата сродна душа е само Кийт Ричардс, твърди една от 4000-те любовници на рок иконата

Скандалната биография на Мик Джагър вече е на родния книжен пазар със знака на "Сиела".

Фронтменът на "Ролинг стоунс" е описан в цялата си лудост и музикална феноменалност от американския журналист Кристофър Андерсън - по случай 50 години от създаването на култовата банда. Авторът на "Мик: Лудият живот и бесният гений на Джагър" разкрива подробности, както от кариерата, така и от личния живот на рок легендата: от израстването на Джагър в английско градче, през неговото приятелство и конкуренция с другите идоли на епохата - Ерик Клептън, Джон Ленън и Пол Маккартни - до честванията за половинвековния юбилей. Не са пропуснати, разбира се, алкохолът, наркотиците, безредиците по концертите и безразборните връзки на Мик с известни жени и мъже - Анджелина Джоли, Джери Хол, Ума Търман, Карла Бруни, Дейвид Бауи и Рудолф Нуреев. "Мисля, че той е като секс вампир", казва в книгата Наташа Тери. Тя е терапевтът, с която Джагър се консултира през 90-те - това, естествено, не пречи да попадне в леглото му. Според нея певецът се зарежда от хората, с които спи. Жените между тях са поне 4000. От отзивите на бившите любовници на рок певеца читателите ще разберат, че и в личния си живот той е същото стихийно бедствие като на сцената.

Андерсън не спестява на Мик критиките за неговия твърде труден характер. Вокалистът на "Ролинг стоунс" е като архетип за рок звезда - егоистичен, надменен, разглезен, изключително енергичен, хедонистичен и в същото време гениален, харизматичен и раздаващ се изцяло пред публиката. Джагър е способен да зареже хората, които вече не са му необходими и почти да не говори за тях повече. Но той може и да обича истински и да дава много от себе си.

Шокиращите тайни от бурния живот на Джагър излизат наяве с привидна лекота от томчето на Андерсън, който има 32 книги зад гърба си - сред които и много бестселъри. Той сътрудничи на престижните "Ню Йорк таймс", Life и Vanity Fair и е известен като биографът на звездите и силните на деня. Писал е за Джаки Кенеди, Барак и Мишел Обама, Майкъл Джаксън. Седем от неговите творби влизат в класациите на Readers Digest за най-добрите нехудожествени книги на годината.

Вокалът на "Ролинг стоунс" е природна стихия, която не може да бъде нито обуздана, нито разбрана. Джагър хвана феновете за гърлото още преди половин век и оттогава не ги е пускал. За разлика от много други, гениалният певец успява да се адаптира и да е винаги в крак с времето.

В книгата са обрисувани всички невероятни трансформации на Мик - от отличника на класа до бунтаря, загърбил хигиенните навици; от анархист, готов да срути системата, до капиталист с находчива бизнес стратегия, която му донася милиони. Джагър, който дълго време е призовавал за социална революция и е дразнел аристократите с поведението си, без притеснения приема да стане рицар на британската корона, вбесявайки може би най-близкия човек в живота си - своя приятел и съперник за сърцата на феновете Кийт Ричардс.

Когато Джъстин Тимбърлейк изплаква болезнената си раздяла с Бритни Спиърс през 2002 година в песента Cry Me a River, Лизи Джагър показва автобиографичното му видео на своя баща. "Виждаш ли сцената в това видео? - пита го тя. - Това действително се е случило, татко." Мик Джагър инстинктивно разбира, че правилата, валидни за другите звезди, не се отнасят задължително и за него. "Ако напиша истината за моя живот, точно и без заобикалки - казва й Мик - хората ще се стреснат." Не и милионите фенове, които обхващат толкова много поколения и за които терминът Jagger swagger (Наперения Джагър) определя какво означава да си истински "хип", най-страхотният, абсолютният връх - и не просто преди петдесет години, когато Мик за първи път стъпва на сцената с "Ролинг Стоунс", а днес. Докато "Стоунс" приближават своята петдесетгодишнина, много съвременни артисти, като Кеша, Кание Уест и "Блейк айд пийс", отдават музикална почит на Джагър, но никой не го прави по-запомнящо се от Адам Ливайн от "Maroon 5" и Кристина Агилера, които обединиха гласовете си в музикалното кресчендо в тяхна чест - Moves Like Jagger (Движи се като Джагър). Представено най-напред в хитовото риалити шоу "The Voice" през юни 2011 година, Moves Like Jagger бързо стига до номер едно в класациите. Благодарение на върховното видео, представящо дългурестия, татуиран Ливайн, съблазнителната Агилера и приковаващите архивни кадри на бързоногия Мик - истинската звезда на продукцията, - Moves Like Jagger доминираше над музикалния ландшафт през останалата част от годината.

Кой е той? Скачащият Джак Светкавицата? Уличният боец? Среднощният скиталец? Богат мъж с вкус? Оказва се, че е всичко това и дори много повече. По всякакви дефиниции и стандарти Мик Джагър е оригинал, една от доминиращите фигури на нашето време. Пристъпвайки важно, наперено, понякога зловещо, но винаги хипнотизиращо,

той ни е сграбчил за гърлото още преди половин век

И - за разлика от толкова много негови даровити колеги - никога не ни е пускал. Може да се спори дали Джагър е последният от рок титаните, макар че дори това описание е слабо за него. През последния половин век - от бурните, непокорни шейсет години на миналото столетие, през хедонистичните седемдесет, до процъфтяващите осемдесет и лишените от всякакви табута деветдесет, до оскъдната, кризисна 2012 година - Мик се просмуква в порите на културата по начин, по който малцина други го могат.

За бейби бумърите и за следващите поколения Мик е криво огледало, отразяващо всяка фаза, модна приумица, движение и тенденция. След като веднъж "Бийтълс" са трасирали пътя със своя скриптящ от чистота бранд на юношеския си бунт, "Стоунс" се перчат с това, че са мръсни, мърляви, развлечени, нецензурни и груби. Студентите излизат на улицата, за да протестират срещу войната във Виетнам, и Мик им дава изпълнени с гняв химни.

Никоя група не въплъщава секса, наркотиците и нравите във времето на рокендрола, рокендролния етос в по-голяма степен от "Стоунс". А когато към целия микс се добавя и окултното, Мик се обвива не в някаква мистична роба, а в кървавочервения плащ на Луцифер. Със своя имидж на уличен мачо-боец Мик става аватар на андрогинния шик - носи спирала и червило и изучава бисексуалната си страна. Това на свой ред безпроблемно се трансформира в диско ерата, когато напъхва кокалестото си тяло в бели сатенени гащеризони, къпе се в бляскава пищност и гръмко пее танцови хитове между кокаиновите си пиршества. Just Say No (Просто кажи не) през Рейгъновите осем десет години на миналия век донася нова промяна в имиджа на Джагър. Мик вече е семеен мъж и застава твърдо срещу дрогата. "Ооо - заявява вече той със съвсем сериозно изражение на лицето, сякаш предишните трийсет години изобщо не са съществували, - аз никога не съм правил нито едно от тези неща." Както се оказва, не само устните на Мик изглеждат по-големи, отколкото са в действителност. Всичко, което той прави както на сцената, така и в живота, изглежда сякаш по-голямо, по-бързо, по-шумно. Като фронтмен на "Ролинг стоунс" той пее, скача, лудува, перчи се, импровизира и да, държи се арогантно пред най-многобройната публика в историята.

До 2010 година от десет най-касови концертни турнета на всички времена "Ролинг стоунс" заемат първо, трето, четвърто, пето и девето място. Но, разбира се, съществуват и записите - удивителните

250 милиона продадени албума

И годишните класации никога не пропускат да обявят "Ролинг Стоунс" за най-великата рок банда на всички времена. Което логично прави Мик рок вокалист номер едно на всички времена.

Извън сцената той отговаря на очакванията, като живее разпуснатия, потънал в разкош живот на арогантна, самообсебена, привидно напълно извън контрол рок звезда. Публичните драми и личните душевни болки се описват в най-големи и дребнави подробности от ненаситната преса заедно с отвратителни ексцесии от личния живот на Мик: разточително пищни къщи и лимузини, частни самолети и яхти, наркотици, жени - и понякога мъже. Но най-вече жените. Междувременно Мик използва уменията, които е придобил като студент в London School of Economics, за да помогне на състава си да печели милиони и да направи членовете му невероятно богати - конкретно при самия Мик става дума за порядъчната сума от 400 милиона долара. Освен това той продължава да робува на мечтата си да бъде приет в най-висшите кръгове на британското общество - и в преследването й с времето успява да получи рицарско звание. Почти през целия си зрял живот този гласовит враг на установените норми се заиграва с английската аристокрация - просто още едно от умопомрачителните преплетени противоречия, които изграждат човека Джагър.

Мик е ученик от английските предградия, който експлодира на сцената, пеейки блусове от централните американски райони. Син на учител по физическо възпитание, той става емблема на разкрепостения хедонизъм. Уличен хулиган с рафинираните вкусове на порядъчен английски джентълмен;

андрогинен дилетант в бисексуалната любов

с безкрайни хетеросексуални апетити; рицар на кралството, който петдесет години се наслаждава на своя световноизвестен имидж на заслужил рок бунтар. Легендарен донжуан, чиито най-дълготрайни отношения в живота са с друг мъж, който заявява, че изобщо не го разбира: Кийт Ричардс.

Из глава 10

Общуване с Уилям и Кейт
Президентът на Франция ревнува
Отмъщението на малкото пищовче

Президентът на Франция ревнува - ревнува от Мик Джагър. Никола Саркози си е въобразявал, че осемгодишната любовна афера на съпругата му с Мик е приключила, но в апартамента си, който тя все още държи във вила "Монтморенси" в шикозния парижки Шестнайсети арондисман, има поставена снимка в сребърна рамка, на която тя и Джагър са прегърнати на морския бряг. Обича ли го тя още? - иска да знае той. - Обича ли я той? Двамата мъже имат много общи неща помежду си - и единият, и другият е компактно харизматично динамо, фитнес фанатик и по свой собствен начин - секс символ. И двамата не се подчиняват на условностите и обичат противоречията. Те, които някога са били приемани за ренегати, сега действат от върха на властта и престижа. За скандалните им похождения с представителките на противоположния пол пишат всички вестници. След два провалени брака и безброй афери (втората съпруга на Саркози, Сесилия, също бивш модел, го е заклеймила като "женкар" и "непристоен") и двамата са се влюбили в една и съща жена.

Дамата на техните сърца всъщност не е стояла в бездействие през няколкото години, последвали момента, в който за последно си е разменяла обиди с Джери Хол. Насърчавана от Мик, през 1977 година Карла, която има характерен, плътен дрезгав глас, е започнала кариера като певица. Първият ? албум е хит във франкофонските страни и тя продава над два милиона копия от него в Европа. Междувременно личният живот на Бруни има не по-малко извивки и завои от трасето на "Гран при Монте Карло". От началото на десетилетието Карла е имала връзки с актьорите Венсан Перез и Чарлз Берлинг, френския режисьор Лео Кара, ловеца на нацисти Арно Кларсфел (който всъщност е работил с бъдещия президент на Франция, когато Саркози е бил вътрешен министър) и дори с бившия премиер на Франция Лорен Фабиан.

През 2001 година тя живее с изтъкнатия френски интелектуалец Жан Пол Ентован, но се влюбва в сина му, философа професор Рафаел Ентован, който по това време е женен за френската писателка Жюстин Леви. Аферата слага край на брака му и през 2001 година Карла му ражда син, Орелиен. В романа си "Нищо сериозно", излязъл през 2004 година, Леви разказва приказката за "Паула", богомолка с усмивка на терминатор, която забягва със съпруга на главната героиня. Въпреки това тя не приема обвинения относно Мик и ролята, която е изиграла или може би не е изиграла, в скъсването му с Джери Хол. "При него имаше толкова много други жени - казва тя. - Аз бях една от всичките четири хиляди други жени. Но изобщо не се чувствам отговорна.... Мисля, че той е като Дон Жуан. Аз съм свикнала с това, защото в Италия мъжете много обичат жените."Само няколко месеца преди да срещне бъдещия си съпруг, Карла признава, че двамата с Мик са най-малкото "много близки приятели" и че тя никога не е чувствала, че аферата с него вреди на репутацията й. "Аз бих била горда това да се знае - казва тя. - Не е като да съм имала връзка с генерал Пиночет или с Мусолини." Освен това, добавя тя, "когато имаш отношения с някого, той става просто един мъж. Ако е талантлив, разбира се, е по-добре. Но все пак мъжът си е просто мъж."

Едно към едно

Мик:
Аз съм едно от най-хубавите неща, които Англия има. Аз и кралицата.

Карла Бруни:
Аз бях една от четирите хиляди други жени. Мисля, че той е като Дон Жуан.

Анита Паленберг:
Още първия път, когато го видях, разбрах,че Мик е влюбен в Кийт. И все си е така.

Мериън Фейтфул:
Мик всъщност презира жените. Те съществуват само като негови отражения.

Бебе Бюел, дългогодишна любовница:
Не можеш да кажеш, че той е хомосексуален или дори бисексуален. Той е над това. Мик Джагър е най-големият световен практикант на космическия секс.

Наташа Тери, терапевт и бивша любовница:
Мисля, че той е сексуален вампир. Общуването с всички тези различни хора го кара да се чувства млад и му дава енергия. Той не може да остане верен на нито една жена. Нужно му е да извлече това удовлетворение от спането с много жени по едно и също време.

Крис, братът:
Доколкото мога да си спомня от далечното минало, той казваше, че единственото нещо, което най-много иска, е да бъде богат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай