Мария Габриел: Да използваме и креативността на младите хора

Културата е не само душата на България и Европа, а нашият кислород, каза още еврокомисарят

Мария Габриел: Да използваме и креативността на младите хора | StandartNews.com

Поздравления за 30-годишнината на "Стандарт", започвате живота на т.нар. "млад възрастен". Превърнахте "Чудесата на България" в традиция. Така започна изказването си Мария Габриел, еврокомисар, по време на форума на "Стандарт" "Бранд България. Докосни Чудесата".

Посланието, което днешното събитие изпраща, е, че всички заедно можем да създаден Бранд България.

Имате подкрепата на Еврокомисията. 

Преди 3 г. единствената програма, която финансираше културни дейности, бе "Творческа Европа". Сега тя е с увеличен бюджет - 2,4 млрд. евро. В програмата Хоризонт Европа има над 2 млрд. евро. Отпреди месец имаме нова общност за иновации, който също се обърне внимание на културата.

Днес в Европа кулпурните общности дават 4,3% от БВП и повече места от строителството. 

Плановете за възстановяване също са с много средства за култура. Когато преди 2 г. предложих страните да дадат 2% за култура, това бе посрещнато с усмивки. Днес отделените средства са 2,4%. 

Искам да обърна внимание на три неща, когато се говори за "бранд", 

1. Кулртурен туризъм

2. Иновации

3. Младите хора.

Искам тези неща да ги видя изпълнени със съдържание.

За културния туризъм - има три тенденции. Говорим за устойчив културен туризъм, който върви ръка за ръка с опазването на околната среда. Да се възползваме от новия европейски Баухаус. България имаше финалист в конкурса - "Реките на София".

Има тенденция - Европа насочва вниманието не само към един апметник, а към цяла територия. Региониет, местните власти излизат на фокус.

Третата тенденция - да направим помвече връзка межсу кулутрата и психическото здраве. Как щяфме да преминем през пандемията без култура. Щеше да е много по-тежко. Сега на европейско ниво за първи път ще повдигнем тази тема. Тук културата и културното наследство могат да имат своя заряд, допринасят за равновесието. 

Втората тема - иновациите.

Днес повече от всякога имаме нужда от тях. Тук на първо място ми се иска да има повече приложения, в които България да присъства. Все повече и повече имаме градове, села и региони, които правят своите приложения. Всички знаем колко голяма може да бъде силата им.

Хъбовете за културно наследство - да не бъдат само два. Тук България може да се заяви много бързо, да стане дестинация за творчески стартъпи. Това е нова тенденция в Европа, потенциалът не е развит. Тук ключовата дума е таланти. Тя е свързана и с материалното, и с нематериалното наследство. 

Говорейки за комуникация - това е най-пряката връзка с младите хора. Иска ми се в дискусията за бранд България те да бъдат учти. Да бъдат привлечени към културни туризъм с иновации. Да видят перспектива за кариера, а не само като обслужващ персонал. 

Нека рекламата да не е само от една агенция, имаме блогъри, които прекрасно представят България. Имаме млади хора, които пътуват и пишат - да използваме тяхната сила. 

Културата е не само душата на България и Европа, а нашият кислород, каза още Мария Габриел.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай