Петък,

Манастирът в Поморие с чудото на св. Георги

От: Стандарт -
1350
Манастирът в Поморие с чудото на св. Георги
A
A
A
  • Манастирът “Свети Георги Победоносец" се намира в новата част на град Поморие. Това е единственият действащ мъжки манастир по българското Черноморие.

Мраморен релеф от II – III в. с образа на тракийски конник показва, че на това място е имало тракийско светилище.

Още през VII век там е съществувал храм или манастир, посветен на св.Георги. По онова време Анхиало е бил основен църковен център.

През 812г. градът е превзет от хан Крум, а почти век по-късно е създадена българска църковна организация. През 14в. Поморийският манастир е разрушен от турците.

В края на 18-ти век на мястото се заселва  Селим бей, създавайки голям чифлик. Според легендата той страдал от неизлечима болест. Една нощ неговият ратай дядо Нено сънувал, че в двора тече извор с чудотворна вода.

Разкопавайки тайно мястото, старецът открил мраморен барелеф на св. Георги и под него започнала да извира вода. Барелефът и сега може да се види в манастира.

Селим бей повикал владиката на града, който го поръсил с водата от аязмото и го излекувал.Вдъхновен от чудото, той приел християнската вяра.

Той построил малък параклис до аязмото, който дал началото на сегашния манастир. След като овдовял, Селим бей дарил земите си на манастира и станал първия му игумен, a след смъртта си бил погребан до аязмото.

Нов храм започва да се гради през 1856 г., а през 1966 г. се вдига и 20–метрова камбанария.

В манастира се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от XVIII и XIX век.

След 70-те години на миналия век в имота около манастира са насадени 45 декара лозя, а дворът се превръща в изключително красива градина.

Храмовият празник на Поморийския манастир е на 6 май, когато се стичат богомолци и търговци от цяла Тракия.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички