Манастирът в Поморие с чудото на св. Георги

Манастирът “Свети Георги Победоносец" се намира в новата част на град Поморие. Това е единственият действащ мъжки манастир по българското Черноморие.

Манастирът в Поморие с чудото на св. Георги | StandartNews.com
  • Манастирът “Свети Георги Победоносец" се намира в новата част на град Поморие. Това е единственият действащ мъжки манастир по българското Черноморие.

Мраморен релеф от II – III в. с образа на тракийски конник показва, че на това място е имало тракийско светилище.

Още през VII век там е съществувал храм или манастир, посветен на св.Георги. По онова време Анхиало е бил основен църковен център.

През 812г. градът е превзет от хан Крум, а почти век по-късно е създадена българска църковна организация. През 14в. Поморийският манастир е разрушен от турците.

В края на 18-ти век на мястото се заселва  Селим бей, създавайки голям чифлик. Според легендата той страдал от неизлечима болест. Една нощ неговият ратай дядо Нено сънувал, че в двора тече извор с чудотворна вода.

Разкопавайки тайно мястото, старецът открил мраморен барелеф на св. Георги и под него започнала да извира вода. Барелефът и сега може да се види в манастира.

Селим бей повикал владиката на града, който го поръсил с водата от аязмото и го излекувал.Вдъхновен от чудото, той приел християнската вяра.

Той построил малък параклис до аязмото, който дал началото на сегашния манастир. След като овдовял, Селим бей дарил земите си на манастира и станал първия му игумен, a след смъртта си бил погребан до аязмото.

Нов храм започва да се гради през 1856 г., а през 1966 г. се вдига и 20–метрова камбанария.

В манастира се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от XVIII и XIX век.

След 70-те години на миналия век в имота около манастира са насадени 45 декара лозя, а дворът се превръща в изключително красива градина.

Храмовият празник на Поморийския манастир е на 6 май, когато се стичат богомолци и търговци от цяла Тракия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай