Лили Йончева учи Франк Маккомб на български

Лили написа първия учебник по перкусии

Лили Йончева учи Франк Маккомб на български | StandartNews.com

Перкусионистката си идва за лятото, за да проговори дъщеря й български

Франк Маккомб, който тази вечер свири в "София лайф клуб", е сред 27-те най-велики пианисти на всички времена. Американецът е истинско явление на сцената, а неговите виртуозни вокални и инструментални изпълнения са радост за ухото на всеки ценител. Специален гост на музикалната му вечер бе бившата перкусионистка от "Ку-ку бенд" Лили Йончева, която си дойде за първи път тази година специално за концерта. На пък барабаните пък беше Васил Вутев от D2 и баса - Радослав Славчев. "Франк много ги хареса. Направо се влюби в тях и иска да ги вземем в Лондон да свирим заедно през август", сподели Лили.

Йончева и Франк са приятели от около пет години. Лили минала през лондонски клуб, за да се види с колеги музиканти, които през това време репетирали с Маккомб. Когато си тръгвала, той я догонил до вратата и я поканил да поеме следващите участия с него. Оттогава двамата винаги работят заедно при изявите му в Англия. "Заедно сме такъв смях! Всички казват, че не трябва да се събираме. С нас има само закачки и майтапи. Уча го да казва на български "четвъртък". По някое време докато свирим, прекъсвам и му казвам "кажи четвъртък" и избухваме в смях. Така и не можах да го науча на някоя дума. А пък и той никъде не остава достатъчно дълго време, за да усвои някой чужд език", разказва перкусионистката.

Лили живее и работи в британската столица вече седем години. Има и две групи - голяма латино-джаз банда на име "Barabani band", в която свири и тромпетистът на Симпли Ред, и джаз триото "Trio Lil". В момента води лекции в два колежа - Ричмънд и Морли. Учениците й са от 20-годишни до пенсионери, които искат да просто свирят. "Това е суперпостижение. Сама си приготвям лекциите дори. Студентите ми не държат да станат професионалисти. Ходят на много концерти и виждат как работи музикалният бизнес", казва още тя.

Българката има и съвсем прясна новина, с която може да се похвали. Тези дни е подписала договор с най-голямото образователно издателство в Обединеното Кралство - "Charanga", за издаване и разпространение на първия учебник по перкусии - Djembe Drumming, написан лично от нея. Той е подкрепен от всички учителски организации и ще влезе в британската образователна система - първо в южните общини, а от септември и в цялата страна. Издателите сами потърсили Йончева с предложение за договор, когато разбрали, че работи по такъв учебник. Освен това са поискали от нея това да бъде само началото от цяла поредица. "Супер съм щастлива. Работих здраво, но донякъде е и късмет. Започнах да пиша учебника без намерение да го издавам. И по средата на работата ми се обади един издател, а след него - втори", разказва тя. "Не мисля, че с парите ще си купя къща в Нотинг хил, но след 20-ия учебник може и да успея", добавя Лили.
Йончева си беше в родината за последно през септември. Тя се връща у нас сравнително често. Но не от носталгия. Твърди, че не живее в миналото, а гледа само напред - заредена от това, което прави. "Идвам по работа и за да видя всичките си приятели. Но не живея за този тип емоции. Иначе трябва да се гръмна. Ако си носталгичен, изобщо не заминавай за чужбина. Не се чувствам като емигрант, защото пътувам нонстоп. С интернет носталгията не е активна. Всичките ми приятели са с мене постоянно, а със самолета съм на два часа път от вкъщи. Липсва ми само слънцето. Там постоянно вали", категорична е Йончева. И отново това лято ще го прекара на Арапя, заедно с дъщеря си. Много й се иска момиченцето й, което се казва Беата Хайди Блейк да понаучи малко български. "Много й е трудно. Тя говори на английски постоянно, само от мен чува българска реч, но не е достатъчно. Постепенно ще свикне, важното е, че има желание", убедена е Лили.

Тя е свирила дори в "Роял Албърт хол" заедно с 1500 деца. Концертът на младите таланти е организиран от фондацията "Merton music", в която тя работи като единствения преподавател по перкусии. Шоуто е издадено на DVD - "Music is for life". "Децата ти дават страхотна енергия. Много ми харесва да преподавам. Пък и това, на което ги уча, е забавно, а не е математика. Свириш по цял ден, те се радват, абе, имам най-страхотната работа", доволна е тя.

Макар да живее на Албиона, Лили внимателно следи какво се случва на родния музикален хоризонт. "Всичко е много адекватно на ситуацията тук. Музикантите ни са много добри. Само от самочувствие имаме нужда. Но не мисля, че нещата които правим са интересни за останалата част от света. Ние си имаме наша музика", казва тя. Колегите й в Лондон са шашнати от това, че българските музиканти могат да четат ноти. "Музикално училище като нашето, в София, има на много малко места", хвали родината си Йончева. Тя е събрала приятели от всички краища на света - кубинци, испанци, африканци. "Англичаните си мислят, че са най-добрите във всичко. Имат право, защото поддържат вековни традиции. Приемат чужденците много добре. Самите англичани са много толерантни и усмихнати, но все пак трябва да имаш едно на наум. Доста българи на Острова са чистачи. Естествено, има и друга група, които са се преборили за всичко, тежат си на мястото, и са невероятни. В Лондон срещам сънародници, от които ме е срам, и други, с които се гордея", обяснява Йончева.

На косъм е избегнала трагичните събития от вторник в Брюксел. Тя си пристигна в понеделник, ден преди паниката. "При предишните атентати в Париж имаше полиция навсякъде. Гледам да не мисля за това какво може да се случи. В крайна сметка е до късмет", казва перкусионистката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай