Кръстатата казарма - архитектурното чудо на Видин

Построена е по поръчка на Осман Пазвантоглу през 1801 г.

Кръстатата казарма - архитектурното чудо на Видин | StandartNews.com

Северозападна България може и да е най-бедният български регион, но е от най-богатите на история. За съжаление, освен крепостта "Баба Вида", която е единствената запазена в цялост твърдина у нас, другите исторически забележителности са малко известни. По тези места обаче има интересни антични руини, тъй като римските императори са бранели твърдо земите на провинция Мизия след завладяването на териториите до Стара планина. Развитието на тази част от страната ни минава през много падения и възходи, тъй като е гранична. Тя е била бастион на римляни, българи, хуни, авари, османци. След Освобождението пък близостта до Дунав помага за навлизане на европейския дух.

Буквално на няколко десетки метра от крайдунавския парк на Видин може да се види едно от най-интересните архитектурнии решения, представящо историческата идентичност на града.

Кръстатата казарма е истинското архитектурно чудо на Видин. Сградата е построена във формата на правилен геометричен кръст.  Представлява двуетажна постройка с рядка за строителството геометрична форма на кръст (оттук идва името ѝ).

Навремето е имала и часовникова кула, която не е запазена. Централното ядро е една от най-представителните части на сградата, която разполага с четири симетрични вътрешни двора и входове в ъглите по диагонал. Първоначално пригодена за конак на еничарите, след Освобождението “казармата” изпълнява различни функции – склад, лазарет, място за подслон на бедстващи.

Построена е по поръчка на Осман Пазвантоглу през 1801 г. След Освобождението в нея има съд и българска войска.

В средата на XX век помещенията са в крайно незадоволително състояние, като е обсъждан вариант сградата да бъде съборена. В крайна сметка благодарение и със съдействие на Министерство на отбраната се взима решение за ремонт, а впоследствие трансформирането й в представителен етнографски център.

Сградата е реставрирана през 60-те години и още тогава се превръща в музей. Нов ремонт, реставрация и укрепване се прави през 2013 г. В залите на Кръстатата казарма може да се види етнографска сбирка, представяща културата на видинчани. Интересни са традиционните и обредни носии от региона, предметите от градския бит на Видин, който е имал европейски вид още в онези времена.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай