Крепост над Златоград застава сама на пътя на османците

Нова книга разказва съдбата на родопчани в „тъмните векове” на робството

Крепост над Златоград застава сама на пътя на османците | StandartNews.com

Само на десетина километра от китния Златоград и в недрата на величествената Родопа се намират останките на важна средновековна крепост. Тя носи името на светицата Неделя, а народната памет разказва легенди за героичната й съпротива срещу османското нашествие. Това се е случило в далечната 1361 г., когато, според най-новите изследвания, османците навлизат с огън и меч в Източните Родопи от своята първа европейска столица Димотика. Археологическите проучвания показват, че тогава след дълга обсада е превзет и оплячкосан областния център Перперикон. А само преди дни завършиха разкопките на средновековния замък Вишеград край Кърджали, където бе регистрирана същата картина. В руините на опожарената крепостна църква бяха открити цели пет масивни железни кръста, които са увенчавали знамената на защитниците.

Същата е била ситуацията в крепостта „Св. Неделя“, която е била последна в защитата на Източните Родопи. Ето защо жителите на Златоград, Старцево и Неделино (наречено на древната твърдина) ежегодно се събират преди празника на християнската светица, за да отбележат случилото се през XIV в. А тази година този събор е още по-впечатляващ, защото се навършва кръгла годишнина – 660 г. от паметните събития.

Събитието се отбеляза днес в навечерието на празника на светицата на 7 юли със заупокойна молитва в памет на загиналите при отбраната на крепостта „Св. Неделя“. Кулминация бе представянето на новата книга на проф. Николай Овчаров „Краят на Второто българско царство и съдбата на Златоградския район“. В нея се разглеждат събитията от края на XIV в. и през първите векове на османското робство. С нови и неизвестни археологически и исторически аргументи се показва християнската принадлежност на по-голямата част от родопското население през този период. Проследява се тежката борба за запазване на християнската религия в Златоградско и възходът на вярата по време на българското Възраждане през XIX в.

           

Откритите в замъка Вишеград кръстове на последните защитници на християнството

Жителите на Златоград, Старцево и Неделино са категорични, че многострадалната крепост на връх „Св. Неделя“ трябва да бъде разкрита и експонирана за бъдещите поколения. Ето защо проф. Николай Овчаров пое ангажимент през следващата година да извърши там археологически проучвания.

Зад инициативата на празника застанаха кметовете на Златоград Мирослав Янев и на Неделино Боян Кехайов Със сигурност тези разкопки ще допълнят картината на драматичните събития от XIV в., която вече познаваме от Перперикон и Вишеград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай