Христо Смоленов: Ще ни спаси енергията на Черноморската Атлантида

Лечението на човечеството минава през връщане към корените

Христо Смоленов: Ще ни спаси енергията на Черноморската Атлантида | StandartNews.com
  • Украшенията на шумерската принцеса Пуаби са копие на накитите на царя-жрец от Варненския некропол, но тя е с 1800 години по-млада
  • Имената Магурата, Мадара и Дуранкулак са от шумерски произход
  • Големите реки Дунав, Днестър, Днепър, Дон, които се вливат в Дунава, носят в името си "дъно" - древния термин за вода
  • Лечението на човечеството минава през връщане към корените
  • Великият потоп се е случил в Черно море, то е било сладководно
  • Солодобивната индустрия се ражда в Провадия
  • Първата световна цивилизация е била по българските земи, добивала е по 1000 тона чиста мед, разкрива проф. Христо Смоленов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Проф. Смоленов, в днешния ден, когато политическите чудесии поставят под въпрос съществуването на държавата, културно-историческото наследство сякаш е ключът за решаването на проблемите. Обръщането към историята и предците може да ни даде верния код за това. Точно 50 години ни делят от разкопките, направени в Черноморската Атлантида - първата цивилизация по европейските земи. С какво тя ни кара да се гордеем и как тя ни дава самочувствието, от което имаме нужда?

- За мен е чест да говоря пред "Стандарт" - медията, която направи кампанията "Чудесата на България", за лечителната сила на Чудесата и чудодейното човешко творчество като контрапункт на чудесиите, които може да се случат по света в резултат на глобалната идиодизация. Проблемът не е само за България. И рисковете не са само за нашата прекрасна страна, която е под специалната опека на Господ, който е българин под прикритие.

Светът е на прага на самоунищожението. И ние трябва да търсим рационални, а понякога и ирационални ресурси за оцеляване на духовността. Защото духовният отпор срещу случващото по света е едно от малкото средства за самолечение на човешкото мислене.

А то е в огромна криза. Опитват се да ни отучат да ценим истината и да ни приучат да вярваме на лъжата. Това може и да стане, но е свързано с разболяване на човечеството и на отделните хора. Лечението минава през връщане към корените.

- Как се случва това? Как корените на Черноморската Атлантида ни помагат днес?

- Като черпим от енергията на онази първа цивилизация. Някои казват европейска, но аз смятам, че можем да говорим за първа световна цивилизация - родена тук по западния бряг на Черно море, от двете страни на Балкана и на Родопа планина. Говорим за цивилизацията, която някои свързват с културата Варна. Но аз я свързвам и с културата Загора, която е 1000 години преди Варна. И с онази велика култура на северната яка на Родопите.

- Вие я наричате суперкултурата Загора - Варна. Защо?

- Защото тя е кулминация на един исторически процес, довел до триумф на първия неолит. Неолитната революция, която е отприщила творческите сили на хората, дала им е възможност да съчетаят поривите на духа и мисълта с усилията на ръцете. Ръце, които копаят медна руда и са в състояние да произведат само в региона на Стара Загора над 1000 тона чиста мед за времето на неолита.

- От къде знаете, че хората от тази древна цивилизация са добивали по 1000 тона мед?

- По тази теория е работил акад. Черних, изключителен специалист по теория на металообработката. Това вече е общоприет факт.

Нещо повече - тази мед е стигала до Северен Кавказ, до горните течения на реките Дон, Днепър, Днестър. Вижте колко интересно! Белите хора сега се наричат кавказки тип. Това не е случайно. Люлката на човечеството, което ние усещаме като наши предци, е именно тук, в региона от Кавказ до Балкана, около Черно море. Забележете и друго - реките, които се вливат в Черно море, големите реки Дунав, Днестър, Днепър, Дон, носят в името си "дъно". Това е древният термин за вода. Някои казват, че той е древнотракийски. Но аз установих, че тази дума се е запазила още от предтракийски времена.

Навремето Черно море е бил най-големият сладководен басейн на планетата. Естествено е, че по периферията му е имало огромни площи обработваема земя, която се е напоявала със сладководната стихия на Черно море. И обемът на тези напоителни дейности е бил много по-голям, отколкото по протежението на реките Тигър и Ефрат.

- Не е ли малко пресилено да говорим, че първата цивилизация е била тук, а не в Месопотамия?

- Не. Аз установих пряка връзка между шумерската и тази първа цивилизация, родена тук, по бреговете на Черно море. Установих концептуална и логическа връзка между стандартите на тази наша цивилизация от седмо, шесто, пето хилядолетие преди новата ера и възникването на шумерската и на египетската цивилизации.

- Защо говорите за 7-мо хилядолетие преди Христа, когато всички останали учени датират културата Варна в петото хилядолетие преди Христа?

- Защото златото от Варненския некропол е най-малко на 6500 - 7000 години. Датировките с радиовъгледорен анализ са дали единодушни оценки за това. Костните материали, които са намерени редом със златото и медните шедьоври, са датирани към 4600-4200 г. пр. Хр. Но, когато човек започне да анализира целия спектър от находки, не само във Варна, вижда нещо уникално. Старозагорските неолитни жилища са най-старите в Европа. Находките от с. Чавдар са на 9 000 години. На толкова са и тези от село Мулдава, Асеновградско. Когато ги погледнем в цялост, виждаме, че тук е имало животворен процес и културно развитие много преди кулминацията, която представлява суперкултурата Загора - Варна и културата Варна.

- Какво още можем да кажем за тази първа цивилизация?

- Цивилизацията, добила 1000 тона чиста мед, е била в състояние да добива и сол. И тук работата на чл. кор. Васил Николов, който от години проучва Провадия-Солницата, е много важна. И смислена. Той открива следите на най-старата солодобивна индустрия. Когато добавим Провадия със солодобивната индустрия към медодобивната индустрия на Стара Загора и даже Южното Черноморие около Медни рид, виждаме, че това е била една мощна цивилизация, която е имала и селско стопанство. Между другото огромната потребност от каменна сол е била за оцеляването на огромните стада говеда.

- Колко души са живели по тези земи?

- Само в региона на Варна са живели по мнението на някои български археолози като проф. Хенриета Тодорова Вайсова над 60 000 души. Което за онова време е огромно население. Когато говоря с толкова пиетет за първата цивилизация тук, се базирам и на контактите си с принц Микаса. Лично ходих на посещение в неговия институт в Япония. Той е водещ археолог, брат на по-предишния японски император, пра-прачичо на сегашния. Той изрично казва, че находките от Варна са доказателство, че тук е открита първата в света цивилизация. Той не оспорва факта, че тук е първата в Европа цивилизация, но смята, че може би става въпрос за първата в света.

 

Принц Микаса изтъква и един много важен аргумент за разлика от всички останали цивилизации, които претендират за това да са първи. Тук тази велика цивилизация, която Вие така успешно преоткривате под името Черноморската Атлантида, единствена е имала жива връзка с предхождащото историческо и цивилизационно развитие. Тя има своя неолит вграден в халколита. Тоест естествен преход на новокаменната в каменно-медната епоха.

- Кои други световни учени подкрепят тезата, че първата световна цивилизация е била по нашите земи?

- Друг човек, с когото имах щастието да се срещна в Кеймбридж и да обсъждам тези неща, е лорд Колин Ренфрю. Той е най-големият авторитет в археологията във Великобритания. Той дълбоко вярва в приоритета и водещата роля на нашата цивилизация. През 1980 г. той пише в сп. "Нешънъл Джиографик" една огромна статия за България и древното й злато. В нея той нарича хората, създавали варненския некропол и неговото забележително злато, древните българи.

- Искам още малко да Ви върна към добива на тези огромни количества мед. Къде се е добива медта?

- Стара Загора и на юг от Бургас.

- Тогава защо е било толкова голямо населението във Варна. Какво са правели там?

- Там е била солодобивната индустрия. Има нови данни за тектоничното и геологично развитие на региона. Има хипотеза, започната от един достоен български професор - Петко Димитров, че потопът, големият библейски потоп, се е състоял именно в акваторията на Черно море. Тези виждания са подкрепени от един прекрасен морски геолог, който е ╒1 в света - Бил Райън, който идва на два пъти в България. Участва в експедицията на кораба "Академик", в която и аз имах удоволствието да участвам. Запознах се с него. Той направи цял филм по Viasat History за българското злато. Има кръг от световно известни учени, които вярват, че тезата за потопа в Черно море отговаря на онази реалност, с която се е сблъскало предбиблейското съзнание. И в този смисъл са легендите за потопа такива, каквито ги откриваме в Шумер 1500 преди написването на Библията, преди историята за Ноевия ковчег.

- Каква е била връзката на първата световна цивилизация с Шумер?

- Там в Шумер има описания на това как по съвета на добрия човеколюбив бог Енки, богът на земята, шумерите са създали флот от хиляди кораби-къщи, точно отговарящи на описанието на Ноевия ковчег. Но Ноевият ковчег е един, а шумерите са създали хиляди такива, за да спасят населението от ударения от потопа регион, който някои смятат, че е точно западното крайбрежие на Черно море.

- Кои факти са в подкрепа на тази Ваша теза?

- Кораб-къща на шумерски е магур.

- Коренът в името на пещерата Магура?

- Не само. Има още 7 топонима в България, които носят името Магура, Магурица и т.н.

Ами какво ще кажете за Дуранкулак - едно легендарно място, където има разкопки, достойни за магнитуда на Варненския некропол?! Те започват още под ръководството на проф. Хенриета Вайсова. Тя анализира епохални открития. Там са най-древните каменни градежи, редом с тези в Провадия и Суворово, за които още откривателят на Варненския некропол пише. Явно е, че има връзка с Шумер, запазена дори в името Дуранкулак. То идва от шумерското Дур-Ан-Ки, което означава хоризонт. Тоест - място на срещата между небето Ан и земята Ки.

Името е от шумерски произход.

- Други имена от шумерски произход в България има ли?

- Да - Мадара, което на шумерски означава свещена земя и сияйна страна. Ако се замислим както е трябвало да преживеят онези хора, със своята наистина високо развита цивилизация, когато са станали жертва на великия потоп и на последвалото опустошение, ще разберем, че те са тръгнали на път. Столетия наред земята, ударена от потопа, не е могла да бъде използвана. Затова тези хора е трябвало да спасят себе си, децата си и културните си ценности. Според мен те са се движели на изток-югоизток към Шумер, към Междуречието - Тигър и Ефрат.

- На какви факти се базирате?

- Имам доказателства, които съм анализирал в музея в Анкара. Движейки се в посока Междуречието, те са съумели да пренесат огромна част от културните ценности. Естествено, преди това пътят е бил двупосочен. Как става така, че в един момент след хиляди години монотонно развитие на т. нар. плодоносен полумесец, изведнъж там се отприщва толкова голяма научна революция, че възниква шумерската цивилизация с нейната свещена мяра - т. нар. Нипурски лакът, с начина, по който се строят зикуратите - храмовете-крепости на древен Шумер. В Британския музей се поинтересувах от най-древните находки от Шумер. Бях учуден да видя съкровището на принцесата Пуаби - с 1800 години по-млада от Варненския некропол.

- Какво представлява то?

- Нейните златни украшения са копие на тези, които виждаме в гроба на царя-жрец във Варненския некропол. Там за времето си е имало повече злато, отколкото навсякъде по света взето заедно.

Разбирате ли, какво имаме тук и какво трябва да афишираме в нашите претенции за цивилизационен приоритет?! Принцеса Пуаби има същите златни накити, само че нашите са с 1800 години по-древни.

- Но ако отидем в земите на древна Месопотамия ще чуем другата легенда - как оттам започва движението на хората към Европа и разпространението на цивилизационните достижения?

- Да, само че е ясно, че истинската шумерска цивилизация започва някъде от 3000-а година пр. Хр. докато нашата тук е от 6000-а година пр. Хр. - визирам Стара Загора. Варненското злато, което е най-древното обработено злато на света, е на 6 500 години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай