Храмът в Осмар граден с камък от Преславската крепост

Всеки, който желае да се включи в ремонта, може да го направи с труд, материали или с финансова помощ

Храмът в Осмар граден с камък от Преславската крепост | StandartNews.com
  • Църквата "Св. св. Константин и Елена" посрещна своята 160-годишнина с нов иконостас
  • Всеки, който желае да се включи в ремонта, може да го направи с труд, материали или с финансова помощ

 

Храмът "Св. св. Константин и Елена" в с. Осмар отбеляза 160 г. от основаването си. Жителите и гостите на шуменското село отбелязаха събитието с особена тържественост. Тържествената св. Литургия бе отслужена от духовници от Шуменска духовна околия и гости, а председателят на храма иконом Пламен Марчев поздрави християните. В словото си той каза, че да построиш храм в днешно време е трудоемка задача, а какво ли е било през време на големи изпитания, когато само за две години - през 1882 г., е построена църквата, носеща името на светите равноапостоли император Константин и майка му царица Елена.

Интересно е, че разрешение за построяването на храма е дадено с ферман от султан Абдул Меджид I. Изграден е с камък от Преславската крепост - като символ на националния дух и приемствеността между миналото величие и съвремието. Пръв свещеник в новопостроената църква става поп Димитър от село Беброво, Търновско.

Най-старата икона в църквата е дарена през 1866 г. при освещаването й. Но е свалена от олтара и загубена за дълго време. При ремонт на църквата майсторите откриват реликвата под покрива на камбанарията.

Заедно с иконата на св. св. Константин и Елена откриват още една с избледнели образи - на братята Кирил и Методий, която се връща реставрирана. Таванът на църквата е обкован художествено с дървени летви на ромбове и успоредни линии, почти няма стенописи. Вляво от иконостаса е поставена мемориална плоча в памет на загиналите във войните през 1912 - 1913 г. от село Осмар.

Храмът "Св. св. Константин и Елена" посрещна своята 160-годишнина с изцяло нов иконостас, реставрирани са големите иконостасни икони, покривът също е сменен. В момента се има довършителни работи, за да бъде изцяло обновена църквата. В близост до нея е музеят, посветен на селото.

С богата програма жителите и гостите на Осмар отбелязаха 140-годишнината от основаването на читалището си, което в началото е било в църковния двор. Днес то е в центъра на селото.

Дарителската кампания за събиране на средства за храма

Продължава дарителската кампания на църковното настоятелство при храма "Св. св. Константин и Елена" в с. Осмар, Шумен.

"През последните месеци по Божия милост и с помощта на много хора, които отделиха материални средства, време и труд, се смени подът на храма и се направиха някой допълнителни ремонти", съобщават от църковното настоятелство. И изказват благодарност към всички, които се включиха в това делото. Предстоят обаче още ремонти дейности, за които са нужни още средства. Всеки, който желае да се включи във възстановяването и ремонтирането на храма, може да го направи с труд, материали или с финансова помощ на сметката на храма.

Прав. храм Св.св.Контантин и Елена с Осмар
BIC: UBBSBGSF
BG47UBBS 800210 28667340

 

Селото е известно с пелина, хан Крум запазил лозята му

Селото се намира в югозападната част на полите на Шуменското плато. Разположено е на полегат склон върху чернозем. На югоизток  граничи със землищата на селата Троица и Хан Крум, на юг - със землищата на село Миланово, на югозапад със землищата на гр. Велики Преслав и на северозапад - със землищата на с. Кочово. В околностите му в миналото са се отглеждали хиляди декари висококачествени лозя. През селото минават два ручея, в миналото пълноводни. Карстовите скали над селото са обиталища на колонии от прилепи. В близост е резерватът "Букаците".

Теренно обхождане на територията на Шуменско плато през 2007 г. локализира селище от халколита, на 1,5 км югозападно от селото в местността Карабалар. Днес то е напълно унищожено. Подобна е съдбата на второто разкрито селище от халколита, на 3 км югозападно от селото и на 100 м от брега на река Врана.

През 1957 г. в местността "Осмарски боаз" са открити фрагменти от тракийска керамика, парчета от глинени съдове, украсени с вълнообразни линии, късове от мазилка на землянки със запазени отпечатъци, върхове от стрели, палешник от желязо във формата на триъгълник и др., което доказва съществуване на селище, наречено "Зелениград", датиращо от IV в. пр. Хр. и съществувало до XII-XIV в. Според Карел Шкорпил, в "Осмарски боаз" има следи от две скални църкви - "Диреклията" и "Костадинов манастир", гробници и византийски монети, скален средновековен манастир от 12 - 14 век със силно повредени стенописи. Църква от средата на 19 век с икони от местни майстори - вероятно на Христо Беделев. Селото е едно от най-богатите в Североизточна България. Прочуто е с произвежданото в него вино "Пелин".

Пет-шест семейства изнасят вино още отпреди Освобождението. Сега в селото се опитват да възродят винопроизводството и пазят търговската марка "Пелин". В селото и региона битува легенда, че когато кан Крум заповядва да бъдат изкоренени лозята, запазва за лично ползване насажденията в района на Осмар. С това хората обясняват превъзходните качества на произвеждания там "Пелин", твърдейки, че се прави по рецепта и технология, останали от времето на Първата българска държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай