Неделя,

Храмът в Осмар граден с камък от Преславската крепост

От: Ангел Карадаков -
1017
Храмът в Осмар граден с камък от Преславската крепост
A
A
A
  • Църквата "Св. св. Константин и Елена" посрещна своята 160-годишнина с нов иконостас
  • Всеки, който желае да се включи в ремонта, може да го направи с труд, материали или с финансова помощ

 

Храмът "Св. св. Константин и Елена" в с. Осмар отбеляза 160 г. от основаването си. Жителите и гостите на шуменското село отбелязаха събитието с особена тържественост. Тържествената св. Литургия бе отслужена от духовници от Шуменска духовна околия и гости, а председателят на храма иконом Пламен Марчев поздрави християните. В словото си той каза, че да построиш храм в днешно време е трудоемка задача, а какво ли е било през време на големи изпитания, когато само за две години - през 1882 г., е построена църквата, носеща името на светите равноапостоли император Константин и майка му царица Елена.

Интересно е, че разрешение за построяването на храма е дадено с ферман от султан Абдул Меджид I. Изграден е с камък от Преславската крепост - като символ на националния дух и приемствеността между миналото величие и съвремието. Пръв свещеник в новопостроената църква става поп Димитър от село Беброво, Търновско.

Най-старата икона в църквата е дарена през 1866 г. при освещаването й. Но е свалена от олтара и загубена за дълго време. При ремонт на църквата майсторите откриват реликвата под покрива на камбанарията.

Заедно с иконата на св. св. Константин и Елена откриват още една с избледнели образи - на братята Кирил и Методий, която се връща реставрирана. Таванът на църквата е обкован художествено с дървени летви на ромбове и успоредни линии, почти няма стенописи. Вляво от иконостаса е поставена мемориална плоча в памет на загиналите във войните през 1912 - 1913 г. от село Осмар.

Храмът "Св. св. Константин и Елена" посрещна своята 160-годишнина с изцяло нов иконостас, реставрирани са големите иконостасни икони, покривът също е сменен. В момента се има довършителни работи, за да бъде изцяло обновена църквата. В близост до нея е музеят, посветен на селото.

С богата програма жителите и гостите на Осмар отбелязаха 140-годишнината от основаването на читалището си, което в началото е било в църковния двор. Днес то е в центъра на селото.

Дарителската кампания за събиране на средства за храма

Продължава дарителската кампания на църковното настоятелство при храма "Св. св. Константин и Елена" в с. Осмар, Шумен.

"През последните месеци по Божия милост и с помощта на много хора, които отделиха материални средства, време и труд, се смени подът на храма и се направиха някой допълнителни ремонти", съобщават от църковното настоятелство. И изказват благодарност към всички, които се включиха в това делото. Предстоят обаче още ремонти дейности, за които са нужни още средства. Всеки, който желае да се включи във възстановяването и ремонтирането на храма, може да го направи с труд, материали или с финансова помощ на сметката на храма.

Прав. храм Св.св.Контантин и Елена с Осмар
BIC: UBBSBGSF
BG47UBBS 800210 28667340

 

Селото е известно с пелина, хан Крум запазил лозята му

Селото се намира в югозападната част на полите на Шуменското плато. Разположено е на полегат склон върху чернозем. На югоизток  граничи със землищата на селата Троица и Хан Крум, на юг - със землищата на село Миланово, на югозапад със землищата на гр. Велики Преслав и на северозапад - със землищата на с. Кочово. В околностите му в миналото са се отглеждали хиляди декари висококачествени лозя. През селото минават два ручея, в миналото пълноводни. Карстовите скали над селото са обиталища на колонии от прилепи. В близост е резерватът "Букаците".

Теренно обхождане на територията на Шуменско плато през 2007 г. локализира селище от халколита, на 1,5 км югозападно от селото в местността Карабалар. Днес то е напълно унищожено. Подобна е съдбата на второто разкрито селище от халколита, на 3 км югозападно от селото и на 100 м от брега на река Врана.

През 1957 г. в местността "Осмарски боаз" са открити фрагменти от тракийска керамика, парчета от глинени съдове, украсени с вълнообразни линии, късове от мазилка на землянки със запазени отпечатъци, върхове от стрели, палешник от желязо във формата на триъгълник и др., което доказва съществуване на селище, наречено "Зелениград", датиращо от IV в. пр. Хр. и съществувало до XII-XIV в. Според Карел Шкорпил, в "Осмарски боаз" има следи от две скални църкви - "Диреклията" и "Костадинов манастир", гробници и византийски монети, скален средновековен манастир от 12 - 14 век със силно повредени стенописи. Църква от средата на 19 век с икони от местни майстори - вероятно на Христо Беделев. Селото е едно от най-богатите в Североизточна България. Прочуто е с произвежданото в него вино "Пелин".

Пет-шест семейства изнасят вино още отпреди Освобождението. Сега в селото се опитват да възродят винопроизводството и пазят търговската марка "Пелин". В селото и региона битува легенда, че когато кан Крум заповядва да бъдат изкоренени лозята, запазва за лично ползване насажденията в района на Осмар. С това хората обясняват превъзходните качества на произвеждания там "Пелин", твърдейки, че се прави по рецепта и технология, останали от времето на Първата българска държава.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички