Ищар: Необяснимо силно съм свързана с България

БУЛФОТО

Ищар: Необяснимо силно съм свързана с България | StandartNews.com

Аз съм нощна птица, приятелите ме наричат "Граф Дракула", сподели чаровната дама

Етнобогинята Ищар разплака във вторник 4000 българи в зала номер едно на НДК с великолепното си изпълнение на „Облаче ле, бяло". Ети Зах, както е истинското име на израелска певица, наистина е сред любимите артисти на родните меломани, а и тя искрено уважава страната ни. „Нали знаете как в сърцето си имате място за най-най-важните неща, които обичате. България е в моето", призна Ищар. Красивата дама е разказвала, че в своя дом има три стаи - за Израел, Франция и България. Тя посещава страната ни за първи път през 2000 година и веднага се влюбва. Обикаля Бургас, Варна и София. "Има неща, които не можем да си обясним. Опознах културата ви чрез музиката, хората - при топлото посрещане. У вас се чувствам като у дома", сподели Ищар минути преди концерта.

Ищар потопи публиката в ориенталския и джипси поп, където има само чисти емоции и радост, а танците и пеенето се получават интуитивно. Това е и посланието на новия й албум Baila, който излезе на 24 юни и чиито парчета тя представи в НДК. Дванайсетте песни говорят за радостта от живота и обединението на хората. "Най-вече днес имаме нужда от подобни послания. Исках албума да носи усещане за празник - но не можем да празнуваме сами. Трябва да общуваме, да споделяме емоциите и състоянието на духа. Не е задължително да говорим на един и същи език. Ако някой иска да празнува, няма значение дали е руснак, българин, американец, французин. Точно като при бебета - всички се усмихват", обясни етно богинята. Тя призова зрителите да забавят темпото, да изключат поне за малко телефоните, да се освободят от мисълта за работата и новините - и просто да се наслаждават на живота. Неслучайно цялата зала пя с нея разтапящата сърцата Horchat Hai Caliptus. „За първи път я изпях, когато бях на 8 - и досега се вълнувам", не скри звездата.

Първият сингъл A Paris от премиерния албум също вече е хит. "Нощният живот и празничната атмосфера на Париж ме плениха, когато отидох да живея там. Приятелите ми ме наричаха граф Дракула, защото се забавлявах през нощта, а през целия ден спях", призна звездата. Тя все още продължава да живее в Париж, но нощният й живот е по-сдържан заради децата. "Когато болезнените за всички ни събития се случиха в Париж на 13 ноември, бях ужасена не само като гражданин, но и като артист. Хората бяха отишли да се забавляват в концертната зала "Батаклан". Често ми казват: Ти трябва да си свикнала, защото си израснала в страна, която често става мишена на терориститe." Миналата година Ищар има концерт малко след кошмара в "Батаклан" - на 7 декември. "Всички ме съветваха да го отменя, но аз отказах.

Страхът е нещо много лично, а това, което трябва да направим, е да организираме празник, с който да забравим за страха. Да дадем шанс на веселието", категорична е Ищар. Тъкмо заради това след разтърсващите събития на 13 ноември тя решава, че Baila трябва да носи усещане за празник, да обедини хората и да ги накара да забравят болезнените моменти. "Искам да кажа, че болката - независимо дали сме евреи, мюсюлмани, християни, будисти, засяга всички ни. Затова наистина трябва да бъдем заедно! Това е моето послание, а музиката е най-добрият начин да го изразя."

Днес най-голямата радост в живота на Ищар са нейните деца. "Те са най-мощният ми двигател. Чрез тях виждам какво е да се усмихваш и да си безгрижен. Опитвам се да запазя позитивизма у тях. И да ги науча винаги да общуват с другите, различните, защото ставаме по-богати, когато откриваме някой или нещо непознато." На прощаване Ищар си тръгна от зала 1 огромен букет червени рози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай