In memoriam: Сълзи в България и Русия за Тончо Русев

In memoriam: Сълзи в България и Русия за Тончо Русев | StandartNews.com

Гилдията, приятелите и феновете в петък ще кажат последно "Сбогом" на Тончо Русев - един от малкото най-последни велики композитори на България, който във вторник напусна грешния ни свят. Виртуозът на шлагерите си отиде след кратко боледуване малко преди да навърши 86 на 20 април.

"Дълбок поклон пред Тончо. Ужасно ще ми липсва. Напусна ме още един приятел и съмишленик. Той беше много взискателен човек и творец - особено към поезията. Винаги казваше колко важна е тя за всяка песен. Имаше чудесно чувство за хумор, усмивката му беше блага и спокойна. Беше мъж, на когото винаги можеше да се разчита. Шлагерите му остават завинаги - те сигурно вече звучат и в по-хубавия и по-добрия свят, където се надявам вече да се намира той", сподели Михаил Белчев. Той и Тончо Русев са автори на неофициалния химн "За теб, Българийо", който в изпълнение на Веселин Маринов изправя хиляди на крака - по света и у нас. Мишо е автор на стиховете, по които композиторът създава някои от най-златните си хитове, включително и за Лили Иванова - като "Не всичко е пари, приятелю" и "Дали за теб съм пак онази същата". Кристина Белчева пък си спомня със сълзи на очи как Тончо Русев похвалил Косьо Белчев като един от най-перспективните и талантливи млади изпълнители. "Сърцето му живееше с музиката", коментира актрисата и певица.

Васил Найденов пусна своя снимка с Тончо на в официалната си фен страница: "Скърбим за Маестрото. Той винаги пишеше конкретно за певец или певица. Но той не просто пишеше музика, а познаваше характерите ни. По този начин влизаше под кожата предварително. Още преди да сме седнали на пианото, усещаше какво може всеки от нас". Катя и Здравко също разказаха за композитора по Нова. "Той ни запозна, беше ни неофициалният продуцент. Винаги правеше музика по вече готово стихотворение. Винаги е казвал: "Нотите идват, след като видя думите", сподели Катя. Преди последния им концерт Тончо ги помолил да посветят негова песен на жена му Елена. "Не се разплакахме, но ни стана много тъжно. Той вече беше много болен", върна лентата Здравко.
"Тончо Русев, Уникалният!!!", написа Йорданка Христова.

"В два последователни дни си отидоха двамата ми бащи, двамата ми учители - в живота и в музиката. Поклон", изля лаконично мъката си Веселин Маринов, който на Великден изгуби родителя си.

Филип Киркоров изля скръбта си и благодарността си от Русия. "Печалната вест пристигна при мен от България. Великият Тончо Русев беше автор на първите песни, които ми донесоха популярност: "Синдбад Мореплавателя", за която наскоро си спомних в програмата, посветена на Иля Резник при Максим Галкин, дуета ми с Ани Лорак "Ден и нощ", "Попитай морето". Най-любимият и скъп хит, който ми донесе най-голям успех и любовта на милиони фенове още през 1990-а, е "Ти, ти, ти".

Не мога да повярвам... Съвсем скоро се срещнахме в дома на Тончо в София, когато бях на турне в родната си България през септември. И сега... Мислехме ли тогава с баща ми Бедрос, че го виждаме за последен път? Не!
Почивай в мир. Твоята памет и тази на красивите ти гениални песни ще живеят в сърцето ми завинаги. Моля, всички членове на семейството му да приемат моите искрени съболезнования. И целият български народ, който обожава неговите песни, които красят българската естрада толкова години".

"Миро, грижи се за вашите!", каза Тончо Русев миналата година. А аз помня. Ще разказвам повече за този добър великан, но не сега. Сега ще ви споделя една незабрава - негова песен за разлъка по текст на Калин Донков (Да сте жив и здрав, господин Донков). "Сърцето всеки жребий заслужава, но не забрава, не забрава". Незабрава, чичо Тончо! Помня. Пазя. Благодаря, че далеч от всички, накрая на света и преди всеки друг да ми каже, че ставам, ти ми го показа. И така остана. Когато някой достоен, голям, честен като теб кажеше, че нещо е "Незабрава" за някой малък като мен, тогава... Благодаря ти! Ти не искаше нищо в замяна. Благодаря. Сърцето ми е с твоето семейство!", написа Миро на страницата си във Фейсбук.

Поетесата Маргарита Петкова и категорична: "Тончо Русев винаги ще ни липсва. Той беше творец, целунат от Господ и Господ го прибра при себе си на третия ден след Великден. Поклон, Маестро!" "Изпълних желанието ти да изпея отново "Измислица" и се чувствам безкрайно удовлетворена. Твоето творчество е еталон за българска песен, която никога няма да умре! Почивай в мир, Тончо!", написа Кичка Бодурова в личния си профил.

"Сбогом на наистина изключителния Тончо Русев! Истинска легенда. Песните му ще живеят още дълги години!", изля преклонение Богдан Томов.

Музикантите от "Дийп зоун проджект" също почетоха композитора и публикуваха негова снимка с текст: "Почивай в мир Тончо Русев. Наследството, което ни остави, е безценно".

Към снимката на композитора Ники Априлов добави: "Днес му звънях! Тази сутрин, телефонът на абоната е изключен... Завинаги ще е така! Обичаме те, Тончо Русев. Първи ми звънеше на 18 април - пак ще се обади, сигурен съм!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай