Идват легендите от "Биело дугме"

Идват легендите от "Биело дугме" | StandartNews.com

Те са най-популярната група в бивша Югославия, известни още и като „Ролинг стоунс" на Балканите. Легендите "Биело дугме" пристигат за първи път у нас заедно със своя лидер и основател Горан Брегович. Шоуто с любимите на няколко поколения хитове ще бъде на 7 април (петък) 2017 г., 20 ч. в "Арена Армеец". Билетите вече са в продажба на цени от 30 до 90 лева в мрежите на Тикетпро и Ивентим. Първите 500 пропуски ще са на промоционална цена с 10 % отстъпка.

Bijelo Dugme, което в превод от сърбохърватски означава „Бяло копче", е създадена през 1974 г. в Сараево и в първоначалния й състав са вокалистът Желко Бебек, барабанистът Ипе Ивандич, кийбордистът Владо Правдич и бас китаристът Зоран Реджич. Основател и основен двигател на групата е Горан Брегович. Самият той се научава да свири на цигулка в музикално училище, от което е изключен поради „липса на талант". Майка му му купува китара и така поставя началото на една главозамайваща кариера.

Още дебютният албум на „Биело дугме" Kad bi bio Bijelo Dugme („Ако бях бяло копче") от 1974 г. със своя разтърсващ балкански рок превръща момчетата в звезди. Медиите описват успеха им като „Дугмемания". Въпреки многократните промени в състава, творчеството на групата, особено симфоничните балади с поетични текстове, са високо оценени и от специалисти, и от фенове, а албумите им се продават в милиони тиражи.

Най-успешна година за бандата е 1988-а, когато излиза албумът Ćiribiribela, на чиято обложка е нарисуван Ноевия ковчег. Хит номер едно от него става песента "Гергьовден". Горан Брегович сътворява може би най-големия си шедьовър от стихотворение на Джордже Балашевич, стара циганска тема, под съпровод на циганския оркестър на Феят Сейдич.

На следващата година обаче групата се разпада, поради нарастващото напрежение в Югославия. Все пак популярността на „Биело дугме" не намалява, а за концертите им, посетени от рекорден брой зрители, продължават да се носят легенди.
През 2005 г. бандата се събира отново за три концерта в Сараево, Загреб и Белград. На шоуто им на Хиподрума в Белград идват над 250 хиляди екзалтирани фенове.

Миналата година Горан Брегович и останалите от групата се събират отново за няколко концерта. Успехът е главозамайващ. Концертът им в Белград е разпродадено за броени дни. Обявени са още две дати, билетите за които също свършват бързо. Въодушевени от големия успех и след още разпродадени концерти в Европа, през тази година "Биело дугме" поемат на турне, което стартира на 23 февруари в Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай