"Грандбрадърс" превземат Варна

"Грандбрадърс" превземат Варна | StandartNews.com

Ерол Сарп и Лукас Вогел, топмузикантите от прочутото електро-акустично дуо "Грандбрадърс", закриват тази вечер от 19 часа в градската галерия на Варна третото издание на фестивала "Радар". Страхотните германци съчетават класическа композиция с модерна, експериментална продукция и звуков дизайн. Техният дебютен албум Dilation е записан с роял и серия от собственоръчно направени електромеханични чукчета, които са предизвикани да "играят" по пианото, създавайки нови и неоткрити досега звуци. Изненадващо, но няма никакви синтезатори - всичко идва от рояла.

Тъкмо заради всичко те са в афиша на елитния форум, който представя музикални проекти, включващи други форми на изкуство - видео арт, театър и дори нови технологии. Уникалните концерти на живо на "Грандбрадърс" са изригване на абсолютната спонтанност, коментират тематичните критици. А за албума им казват, че е "кинематографичен и ритмичен", заради което получава признание във Великобритания, Европа и САЩ. Ето какво споделиха Ерол Сарп и Лукас Вогел в навечерието на своето изпълнени във Варна. "Винаги е добре да си с отворено съзнание - без значение дали си музикант, писател, дизайнер... Събития като фестивала "Радар" помагат много за общуването с артисти, които не работят в твоята посока и с които не използвате една и съща лексика. Още докато бяхме студенти, искахме да създадем музика само с роял като единствен източник на звук - и през годините го постигнахме. Музиката е "отвъд", когато те кара да почувстваш нещо или да направиш нещо, което обикновено не би направил.

Тогава тя се превръща в много повече от нещо за слушане. Ние се опитваме да бъдем много отворени за всеки вид изкуство и музика около нас. Слушаме най-различни стилове и получаваме идеи и вдъхновение от тях. Компютърът отведе начина на композиране на съвсем друго ниво. Вече не е необходимо да бъдеш музикант в класическия смисъл на думата. Познаваме толкова чудесни продуценти, които не могат да свирят на инструмент, но създават невероятни песни. На за нас е важно винаги да има място за импровизации - те са задължителни за изявите ни на живо. Може да бъде доста депресиращо, когато концертите се превърнат в рутина. Очакваме участието ни в "Радар" с огромно удоволствие - галерията е чудесна, а и това е първото ни гостуване в България."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай