Фреди прикривал белезите от СПИН с грим

Фреди прикривал белезите от СПИН с грим | StandartNews.com

Двигателят нa легендарната британска група "Куин" Брайън Мей разказва несподеляни досега факти от живота и музикалния си път в биографичната книга "Брайън Мей. Цялата история на Queen" ("Сиела"). Британската журналистка Лора Джаксън успява да накара иначе скромния и мълчалив Мей да разкрие душата си. Той говори за връзката си с актрисата Анита Добсън, която го вдъхновява да напише хита "I Want It All", както и за влечението му към астрономията.

В томчето е отделено голямо внимание на "Куин" и отношенията в групата. Мей връща лентата към началото, когато подхожда с подозрение към колоритната личност на Фреди Меркюри, но конфликтът на характерите все пак се трансформира в здраво приятелство. Книгата не рови в скандалите около групата - те присъстват единствено за фон, за да изпъкне личността на Брайън Мей. Биографията излиза в навечерието на концерта на "Куин" и Адам Ламбърт на стадион "Георги Аспарухов" на 23 юни. Предлагаме на читатели 10-та глава "Студеният дом" от книгата.

През лятото на 1987 г. Брайън оставя хаоса на семейните си отношения зад гърба си и заминава за Лос Анджелис, където заедно с Мийт Лоуф започват работа върху песента за Параолимпийските игри през следващата година. Работното заглавие на парчето е A Time for Heroes ("Време за герои").
Не може да се каже, че Мей е особено позитивно и оптимистично настроен. Също важи и за Фреди Меркюри. Предишното лято Фреди е споделил в интервю за американска телевизия, че много би искал да срещне оперната певица Монсерат Кабайе. Той работел с един от най-близките си приятели - текстописеца и продуцент Майк Моран за реализирането на това свое желание.
Майк Моран си спомня: "Една вечер работихме в студиото до късно и се прибрахме по къщите си. В малките часове на следващия ден Фреди ми звънна много развълнуван. Каза, че са му са се обадили от Испания, че Монсерат Кабайе иска да се срещнат и че в събота заминаваме за Барселона. Бях леко сънен, седнах и попитах подозрително: "Какво искаш да кажеш? Как така отиваме в Барселона?" Той ми отговори: "Е няма да ходя сам, да му се не види!".
Според Майк перспективата да види Монсерат Кабайе парализирала Меркюри. "Той започна да се подготвя и взе да се паникьосва - разказва Майк за Фреди - Непрекъснато повтаряше: "Първо, трябва да обмисля какво да взема от работата ми, за да и го покажа. О, какво да взема?" Накрая го сграбчих за раменете и му казах: "Фреди, ти си известен! Не е нужно да и показваш свои творби!" Но Фреди настоя. "Ще и изсвиря това парче!" Ч каза той и избра песента, която беше на страна Б на сингъла The Great Pretender.

Двамата се срещат в хотел "Риц" в Барселона

"Отидохме първи - спомня си Майк. - Фреди продължаваше да се суети като квачка. Искаше системата за озвучаване да се подготви така, че да е достатъчно да се натисне само едно копче, за да я задейства. Почакахме. След това Монсерат влезе, последвана от цяла свита. Хората от персонала на хотела се покланяха и пляскаха, почти ходеха заднешком пред нея, което направи Фреди още по-нервен. Но тя беше толкова забавна, че всички освен Фреди се отпуснаха, докато се лееше шампанско. Изведнъж, в една пауза, когато разговорът затихна за миг, Фреди възкликна: "Мога ли да ти пусна нещо?" Монсерат може би остана с погрешно впечатление, защото той някак си представи песента с думите: "Това съм аз, когато си мисля за теб, когато се преструвам на теб" и изсвири Exercises in Free Love ("Упражнения по свободна любов"). Докато слушаше парчето внимателно, тя погледна Фреди с любопитство и някои от нас си помислиха как ли го е приела. И след това, когато парчето свърши, Монсерат попита: "За мен ли си написал това?" Фреди осъзна грешката си и още повече обърка нещата: "Ако го искаш, твое е" Ч каза той. Обърна се и ме погледна въпросително: "Нали е ок?"
Като оставим объркването настрана, Монсерат Кабайе много харесва песента и след по-малко от седмица отива на вечеря в "Гардън лодж" Ч дома на Фреди в Лондон. "По-късно същата вечер тримата се събрахме около пианото и Фреди се опита да научи Монсерат да пее госпъл. Беше малко неудобно, но двамата станаха много добри приятели и нейните думи на тръгване бяха: "Много ми хареса тази музика. Ще ми направиш ли услуга? Дали двамата с Майк бихте ми написали парче за Барселона?". "О, разбира се" - отговори Фреди и веднага забрави за това - разказва Майк - Монсерат Кабайе обаче искаше да е сигурна, че Меркюри ще спази обещанието си. Звънеше на Фреди от всички краища на света Ч да го пита как върви песента и докъде е стигнал. В крайна сметка той дойде при мен и каза: "Да му се не види, трябва да напишем тая скапана песен!". Седнахме и за много кратко написахме парчето. Между оперните си ангажименти Монсерат прескочи до Лондон да го запишем."
Музикалните среди

оживено коментират странното съчетание

между звезди от рока и операта. В края на май, по повод на приемането на кандидатурата на Испания за домакин на Олимпийските игри през 1992 г., е планиран огромен фестивал на остров Ибиса. Фреди и Монсерат са поканени да пеят заедно. Център на събитията е любимият нощен клуб на Меркюри "Ку Клъб". Оттам се излъчва и специалното телевизионно предаване, в което двете звезди изпълняват за първи път дуета си на фона на избухващите фойерверки. Зад кулисите на това прекрасно събитие като бомба със закъснител тиктака и неумолимо отброява времето страховита новина.
Около Великден, с надеждата да успокои нарастващите си притеснения за своето здраве, Фреди се подлага на редица медицински изследвания. Едно от тях включва взимане на малка проба от кожата на коляното му. Когато идват резултатите, той научава от лекарите, че е болен от СПИН. На този ранен етап Фреди споделя новината с малко хора. Естествено, сред тях са Мери Остин, както и неговият любим мъж, човекът, с когото живее - Джим Хютън. Лечението на Фреди започва веднага. Джим избира да остане да живее с него. Звездата отчаяно се опитва да запази болестта в тайна. Двамата с Кабайе са гвоздеят на вечерта в "Ку Клъб". Освен тях в същото събитие участват и групата "Спандау балет", "Дюран Дюран" и "Мерилиън". Фронтменът на "Мерилиън" Фиш си спомня шока от вида на Фреди. "Мислех си - ще ида да го видя и да му кажа: Здрасти! Как е? Отивам. В гримьорната при него имаше трима или четирима близки приятели. Той

седеше един измъчен, а атмосферата беше толкова тягостна

Все едно някой се е споминал. Викам си: тук трябва да се е случило нещо много кофти. Няма какво да се мотая наоколо. Почувствах се излишен. И бързо излязох. По онова време хората около Фреди разправяха, че бил имал проблеми с бъбреците, с черния дроб Ч такива разни версии Ч но ако човек е виждал някои от ексцесиите му, е лесно да събере две и две."
За близките на Меркюри не е трудно да се досетят за какво става въпрос. Болестта му започва да проличава с обичайното развитие на сарком на Капоши, или по друг начин казано Ч рядка форма на рак, при която по кожата на лицето и ръцете се появяват големи тъмночервени петна. Лечението на ранните издайнически белези става със специални лазери, които ги неутрализират и им помагат да избледнеят. След това могат да бъдат заличени с грим, но не напълно. По време на участието си в "Ку Клъб" Меркюри не успява да прикрие белезите си напълно. По този повод Барбара Валентин си спомня: "С Фреди никога не сме говорили за неговия ХИВ, но той знаеше, че аз знам. Когато и да се погледнехме, това се промъкваше в погледите ни и в мълчаливото разбиране помежду ни. Когато заминах при него, докато участваше в едно телевизионно предаване, веднага забелязах, че не беше успял добре да скрие следите по лицето си. И преди да излязат двамата с Монсерат, без да кажа нищо, го дръпнах с мен в друга стая и използвах своя тежък професионален грим, за да изглежда по-добре".
Доколкото им е възможно, приятелите на Фреди пазят тайната за неговото състояние. "Като всяка група, достигнала до това ниво на сцената Ч потвърждава Фиш Ч "Куин" си бяха изградили солидна защитна стена срещу вниманието отвън и ако искаха да запазят нещо в тайна, те го правеха. И беше ясно, че изтичане на информация няма как да има."
1987 г. не е просто една година, в която "Куин" си взимат почивка от турнетата.

Те никога повече няма да тръгнат на турне заедно

По това време Брайън казва за "Куин": "Ние сме много близки и сме големи приятели. Не винаги е било така. Минавали сме и през трудни времена, но прекарахме великолепна нощ в Ню Йорк само четиримата, просто говорейки си помежду за това, което ни предстои в бъдеще. Не мисля, че сме стигнали до края".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай