Вторник,

Европейска награда за проф. Маргарита Ваклинова

От: Стандарт -
Европейска награда за проф. Маргарита Ваклинова
A
A
A
  • Археологът, който проучва Никополис ад Нестум, получи специалния приз "Чудесата на България" за открития

Европейско признание за 57-годишната си отдаденост на археологията в България получава именитият наш учен проф. Маргарина Ваклинова. Новината съобщи вицепрезидентът на най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра" Пийт Яспър по време на годишната церемония "Чудесата на България", организирана от "Стандарт". Ясперт бе в София по покана на "Стандарт", за да вземе специално участие при връчването на отличията за културно-историческо наследство.
Ние даваме награди на хора като вас, които са отдадени на каузи, впечатлен съм от научната ви дейност и се ангажирам тази година почетната награда на "Европа Ностра" да е за вас, каза Яспър на проф. Ваклинова, след като й даде специалната награда на кампанията "Чудесата на България" за археологически открития през 2019. Тя й бе присъдена заради разкопките в античния град Никополис ад Нестум, който се намира в землището на Гърмен. Проф. Ваклинова прикова погледите на цяла България в малкото населено място, разказвайки древната му история. Тя разкри, че издигнатата през II век градска вила с уникална мозайка първоначално е била дом на местен велможа - може би управителя на града, а след това е станала резиденция на епископ. Банята на вилата е превърната в кръщелня с мраморни корита, украсени с кръстове.
Днес тук сме се събрали около велика кауза - разкриването и опазването на културното наследство на България. Щастлива съм, че зад тази кауза стои медия - "Стандарт". Това ми дава увереност, че нашата кауза ще увлече още много хора, заяви проф. Маргарита Ваклинова. Ние, археолозите, сме запленени хора, допълни тя и отбеляза значението на кампанията "Чудесата на България", която оценява труда не само на учените, но и на всички останали хора, които пазят старините на България.
Проф. Маргарита Ваклинова е едно от най-големите имена в българската археология. Редица големи открития за резултат от упоритата й 57-годишна работа.
След най-значимите й проучвания са разкопките на Велики Преслав. Тя изследва старата българска столица 53 години.
За мене Велики Преслав е не просто изживяване и емоция, той е животът ми, казва проф. Ваклинова.

 

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички