Ерик Клептън може вече да не свири

Ерик Клептън може вече да не свири | StandartNews.com

Ерик Клептън, един от великите рокендрол и блус китаристи на всички времена, има нервно увреждане, което е ограничило способността му да свири. Бавната ръка призна трагичната новина в интервю за сп. "Classic Rock".

"Доста ме болеше през последната година. Започна с болки в кръста и се превърна в това, което наричат периферна невропатия - все едно токови удари преминават по крака ти", сподели трагедията си великият музикант и допълни и най-страшното. - Трудно свиря на китара и трябва да се примиря с факта, че положението няма да се подобри."

Периферната невропатия е болест, засягаща нервите и може да повлияе чувствителността, движението, жлезите или функции на органите. Може да е опасна за здравето и в други аспекти в зависимост от засегнатите нерви. Обикновено е генетична или идиопатична, но може и да бъде причинена от диабет, недостиг на витамини, химиотерапия, травми, прекалена употреба на алкохол, болести на имунната система и други. Болестта е ограничила възможностите му да изнася концерти в последните години. През 2013 г. китаристът е бил принуден да отмени няколко дати заради болки в гърба.

Следващата година пък, в интервю за списание "Uncut", той заговори и за пенсиониране. "Пътят е станал непоносим. Има тонове неща, които бих искал да направя, но също мисля и за оттегляне. Това, което ще си позволя в разумните граници, е да записвам в студио. Не искам да стигам до момента, в който ще се срамувам от себе си", каза тогава китаристът, без да навлиза в подробности за състоянието си.

Наскоро Клептън издаде нов албум "I Still Do", който промотира с кратка поредица от представления в Токио. Днес той няма дати за предстоящи концерти. Клептън е единственият изпълнител, който е вписван три пъти в Залата на славата на рокендрола, като член на "Ярдбърдс" и "Крийм" и като самостоятелен музикант. Той революционизира свиренето на китара, повлиян от Бъди Гай и Би Би Кинг.

Клептън заема второ място в класацията 100-те най-велики китаристи на всички времена на списанието "Ролинг Стоун" и четвърти в класацията на "Гибсън".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай