Двете чела събудиха духа на Кобейн

Двете чела събудиха духа на Кобейн | StandartNews.com

Революционният проект "Апокалиптика" извади виолончелото от класическата му рамка и го запрати право към рока и метъла. Години след успеха на финландците най-известните челисти в света са вече други: 2 Cellos.

Словенецът Лука Сулич и хърватинът Степан Хаусер вдигнаха на крака препълнената зала 1 на НДК. Експерименталният дует започна с класическа музика, която внезапно преля в тържествените тонове от "Where the streets have no name" на U2. Челистите умишлено и садистично забавяха коронния си номер - да изтрещят с бързо и сурово свирене на рок и метал хитове и посветиха първата една трета от шоуто на кавъри на прочувствени балади: от Стинг до бавна версия на "Калифорникейшън" на Ред Хот Чили Пепърс. Най-гледаното им парче в youtube - кавърът на Thunderstruck на AC/DC (близо 30 млн. посещения) предизвика фурор у феновете. Музикантите предупредиха, че това не е класически концерт и не е необходимо публиката да се наслаждава удобно и пестеливо в седалките; съвет, който мнозина последваха и превърнаха мястото пред сцената в буйно рок стълпотворение.

"Ако искате, помагайте с текстовете на парчетата, понеже ние не ги знаем", уточни Степан Хаусер, който все пак пое ролята на фронтмен, шегувайки се, че Лука му е бил ученик в продължение на 4 години. Едно от парчетата, с които балканците станаха известни - кавърът на Smells like teen spirit на Нирвана, вдигна публиката на крака; майсторите на челото експериментираха с незабравимия хит на Кобейн и компания, добавяйки ориенталско звучене към песента. Последва Voodoo People на Prodigy, чиито пронизващи тонове са особено подходящи за звука на челото. Феновете иззеха функцията на Мик Джагър и пяха "Satisfaction", докато челистите свириха инструментала на парчето на Стоунс. За да станат нещата съвсем ударни, към двамата се присъедини и трети човек - барабанистът Душан, който направи звука още по-твърд и агресивен.

Музикантите разчитаха на визията, с която Металика станаха известни навремето: черни тениски, малко светлини, незначителен колорит и просто бясно свирене по струните. 2 Cellos, които шестват по света с препоръката на Елтън Джон (който казва за тях: "Не помня да съм виждал нещо толкова вълнуващо от времето, когато гледах Джими Хендрикс през 60-те!") и бяха тук по покана на Loud Concerts, се завърнаха за бис и завършиха шоуто с "Fields of Gold" на Стинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай