Диригентът на мечтите

Диригентът на мечтите | StandartNews.com

Марин Янсонс е работил с Албeна Данаилова и Веско Пантелеев-Ешкенази

Над 50 милиона души в 100 страни гледат по традиция новогодишния концерт на Виенската филхармония. Главният диригент на последното издание беше Марис Янсонс - отново след 2006-а и 2012-а. Той вдъхновено ръководеше първокласните музиканти в Златната зала на "Мюзикферайн", препълнена с най-отбрана публика. Изключително артистичен на подиума, той ръководеше не само оркестъра, но и публиката, давайки й знаци да ръкопляска по време на изпълнението. Латвиецът, който навърши 73 на 14 януари е един от малцината, получили привилегията за хеттрик. Преди него са само индиецът Зубин Мета, заставал пет пъти на подиума, и Рикардо Мути - с 4 пъти. След като великият Херберт фон Караян, чийто ученик е Янсон, ръководи концерта през 1987-а, е въведена практика диригентите неавстрийци да се избират от самите музиканти. Още от първата среща на Марис с Виенската филхармония през 1992-а, оркестрантите запазват специална връзка с маестрото. "Той е ведър, но строг, докато обяснява: по-силно пиано тук, по-гладък преход там", разказва Джордж Ян от Асошейтед прес, присъствал на генералната репетиция на 30 декември миналата година. Дори традиционните комични моменти трябва да бъдат усъвършествани - преди да хване палката, Янсон виква няколко пъти в пластмасова хорна: "Чувате ли?"

От 2011-а на първия ред в "Мюзикферайн" седи и една българка. Цигуларката Албена Данаилова е концертмайстор на Виенската филхармония и на държавната опера в австрийската столица. Тя е първата жена в историята на оркестъра, избрана за тези два престижни поста. Навлизането на дамите в класическата музика отдавна не е тема за специалистите, но класическият бранш в града на валса е по-консервативен от всеки друг. Виенската филхармония е единственият оркестър, който остава затворен за жени почти до 2000-а година. Но

все повече се разкрепостява

Пет нови дами влязоха в трупата миналата година.
В края на тазгодишния 75-и новогодишен концерт, Марис Янсонс получи букет цветя, поднесен от Албена. Двамата се познават и работят от около осем години. "Той е изключителен професионалист и човек. В най-добрия смисъл на думата е музикален фанатик - разказа пред БНР Данаилова. За него няма произведение, което да не бъде разчетено, конструирано, разбрано, обмислено, изпълнено няколко пъти, погледнато от друга страна и после пак изпълнено. Безкрайно интересно е да се работи с него. Не познавам друг диригент, който да има толкова много познания и да се старае да ги предаде на участниците в музикалното дело в името на най-добрия резултат. Това е човек, който не държи на ефекта, а на истината и на дълбокия смисъл на нещата."
Програмата на новогодишния концерт винаги е по-лека. "Не е лесно, когато вземаш нещата на сериозно и когато дирижираш първокласен концерт. Трябва да имаш много специално отношение към тази музика", казва Янсон на скептиците, които си мислят, че лесната музика изисква лесна работа. Макар да ръководеше събитието за трети път, той не се тревожеше за изпадането в рутина.

Интуицията тук е много важна

казва той.
Янсон е роден в латвийската столица Рига, докато майка му, еврейската певица Ираида Янсонс, се укрива от нацистите. Тя успява да се спаси, но баща й и брат й падат убити. Съпругът й Арвид Янсонс е също прочут диригент. Именно той дава първите уроци по цигулка на Морис още като дете.
Възпитаник на Ленинградската консерватория, Янсон специализира три години във Виена при Ханс Сваровски и в Залцбург при самия Херберт фон Караян. Маестрото дори го кани да му бъде асистент в Берлинската филхармония, но предложението не стига до Морис, а е скрито от съветските власти по това време.
Въпреки това латвиецът продължава по пътя към върха като помощник-диригент в Ленинградската филхармония, от 79-а ръководи Филхармоничния оркестър на Осло. До 2000-а той превръща ансамбъла в оркестър с международно име. Подобна дълга съвместна работа свързва Янсонс и с Филхармонията на Санкт Петербург, както и с Лондонската, където е гост диригент. Бил е и музикален директор на оркестъра на Питсбърг, главен диригент на Концертгебау в Амстердам - в продължение на 10 години. Именно там той се запознава и с друг българин - Веско Пантелеев-Ешкенази. Цигуларят също като Албена е концертмайстор . "Диригент титан и музикален баща на този велик оркестър", каза Веско за него.
Способността на Янсон "да чувства музиката" е само част от онова, което го прави идеален да ръководи Новогодишния концерт, според шефа на Виенската филхармония Гросбауер. Той кара оркестъра да изпитва уникални вълнуващи моменти. "С него на подиума

не е просто шоу, а е дълбоко усетена емоция

категоричен е Гросбауер. Въпреки че някои обвиняваха латвиеца във Фейсбук, че се е лишил до максимум от двамата Щраус.
Организиран в началото с цел да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, концертът отдавна е изпипано до последния детайл събитие. Флоралната украса е фантастична. "Удоволствие за всички сетива. Залата е като огромен парк, благодарение на страхотните усилия на няколко градинари. Традиция е след края публиката да си вземе поне едно листенце. Но това мисля, че камерите не го показват", разказва Албена тайни от кухнята. Тази година зрителите броиха между 35 и 1090 евро за билети. Вече се продават за края на 2016-а.

 

Текстове снимки:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай