Понеделник,

Чудо на Трапезица

От: Иван Петров -
194
Чудо на Трапезица
A
A
A

Единствена по рода си находка направи в крепостта "Трапезица" във Велико Търново археологът проф. Константин Тотев. Той намери първият в света златен кръст реликварий с частица от Христовото разпятие, съобщи "Янтра днес".
Светинята е отлично запазена. Тя тежи 75 г и блести с ювелирната си изработка. Открита е в апсидата на църква № 23. Кръстът е бил положен източно от стълба на олтарната маса и е лежал в специална малка камера, обмазана с хоросан и запечатана от всички страни.
Това е единственият кръст енколпион от чисто злато, намиран досега не само у нас, но и в света. Основната част от тези кръстове са изработени от бронз. На пръсти се броят екземплярите, изпълнени от сребро и злато, съхранявани в световните музеи. На този фон находката от Трапезица е от изключително значение, тъй като кръстът е златен и от тази група досега не е известен друг подобен екземпляр, обясни проф. Тотев от великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.
Кръстът е дълъг 11 см, широчината му е 5,5 см, а дебелината – 1 см. Съставен е от две части, които се затварят и образуват кутийката, в която стои частица от  Светото Разпятие. “Тези две половинки са закрепвани помежду си чрез шарнирна връзка, а в горния край кръстът отново чрез шарнир е снабден с масивна художествено оформена халка за провесване на верижка и носене пред гърдите. В случая тя е изработена от масивно злато, оформена е като многостенно тяло и е украсена с ниело техника”, разказа проф. Тотев, цитиран от "Янтра днес".
Кръстовете енколпиони водят началото си от Мала Азия и изпълняват ролята на реликварии за съхраняване на парче от Честния и животворящ кръст. По-късно те намират широко разпространение във византийския свят. “Кулминацията в тяхната изработка обхваща периода IX-XI век, но тиражирането им продължава и през палеологовото и постпалеологово време. Кръстът от олтара на църква № 23 е изработен във втората половина на XII-XIII век и се причислява към групата, известна с неофициалното название „руски кръстове енколпиони“, тъй като тези култови предмети, изработени в престижни ателиета във Византия, започват масово да се копират и разпространяват в Русия през XII-XIV век”, обяснява още професорът. Църква № 23 беше открита в края на септември. Тя е непосредствено до Западната крепостна стена. Отличава се с уникалните си фрески, които са рисувани през XIII век, когато е бил построен и храмът.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички