Чудо на Св. Стефан пази наш град. Невероятна история

В България има само два храма, които работят като музеи

Чудо на Св. Стефан пази наш град. Невероятна история | StandartNews.com

Уникална църква в Несебър с великолепни стенописи от 1599 г. носи името на Свети Стефан, но в нея няма нито една негова икона. Храмът, известен още като новата митрополия, е уникален, но в него не се извършват литургии и е забранено да се палят свещи заради ценните стенописи. Пред бТВ д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева, която се занимава с историята на древния град, разкри как през 1855 г. той си е сменил името, приемайки частица от мощите на светеца. 

В България има две църкви, които работят като музеи. Едната е Боянската, а другата е в Несебър. Днес целият източно-православен свят почита паметта на Свети Стефан, а католическият – с един ден по-рано, изтъкна д-р Стойчева. „Онази църква „Свети Стефан“, която е била тук на малкия полуостров, е погълната от морето през 1855 г. Тя се е намирала в най-източния му край и днес от нея са останали само купчина камъни, които напомнят за святото място“, добави тя. 

„Понеже иконата на Свети Стефан заедно с частици от мощите му са пренесени в тази църква, тъй като е бил митрополитския храм на Месемврия, затова се сменя името. Преди това се е наричала „Света Богородица животворящ извор“, разказва археологът.

„Населението на Несебър е било гръцко. Наричали са го дори малкият Константинопол“, поясни пък Генева. 

Според легендата църквите са били 40, а според моите изследвания са повече, каза д-р Стойчева. 

Почти на всеки светец е имало тук храм, добавя тя. 

„Свети Стефан е един от седемте дякони, избрани от първите християни. Неслучайно той се изобразява по иконите млад, облечен в бяло. Великолепните стенописи от 1599 г. напомнят за богатото църковно и архитектурно изкуство на стария град през цялото Средновековие“, каза още Евтелпа Теоклиева-Стойчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай