Бойното кръщение на музикантите

Бойното кръщение на музикантите | StandartNews.com

Изборът на музикален псевдоним или име на банда несъмнено е труден процес. Важно е названието да е оригинално, запомнящо се и по някакъв начин да описва своите обекти. Ето и някои истории за това как звездите са направили избора си.

1. AC/DC

Знаем, че във физиката променлив ток се означава с AC, a прав - с DC. "AC/DC", името на легендарната австралийска банда, веднага поражда асоциацията "ток и жица", използвано, за да се опишат хард рок и хеви метъл жанровете. И вероятно това е била и целта на юнаците - името им да звучи разтърсващо и разбиващо, точно както всички хитове на AC/DC, да е символ за енергията им. Братята китаристи Ангъс и Малкълм Йънг твърдят, че са стигнали до идеята, след като виждат инициалите AC/DC върху шевната машина на сестра си Маргарет Йънг.

2. "Green Day"

Пънкарите от "Green Day" направиха истински фурор през 2004 г. Бунтарите сътвориха пънк-рок химна "American Idiot", който е критика срещу американската действителност по време на управлението на президента Джордж Буш. Недоволните от управлението на Буш приемат рефрена "Не искам да съм американски идиот" като свой девиз, а песента става любима на младото поколение не само в Америка. Феновете на групата от други страни се сещат, че "green" (зелено) се свързва с марихуаната. Каква е цялата история? Green Day идва от термин, който означава "ден, прекаран в пафкане на джойнт и шляене, без да правиш нищо съществено", обясняват от бандата. Говори се, че музикантите пушили доста през пубертета, а на вокалиста Били Джо му бил лепнат прякора "Two Dollar Bill", понеже е продавал джойнт за по 2 долара в гимназията.

3. Пинк

Истинското име на ексцентричната поп рок изпълнителка Пинк всъщност е Алиша Бет Мур. Тя получава прякора си още като дете, така че той няма нищо общо с розовия цвят на косата й в началото на кариерата й. Прякорът е измислен, защото лицето й винаги порозовявало, когато се е срамувала като малка. Твърдо решила, че това ще е сценичният й псевдоним, когато гледала "Глутница кучета" на Куентин Тарантино - заради персонажа Mr. Pink.

4. "Колдплей"

Британска алтернатив-рок група "Колдплей" набира все по-голяма популярност. Дори преди известно време сайтът dailystar съобщи, че когато принц Джордж се будел нощем, баща му Уилям го приспивал с техни хитове. Първоначалното наименование на групата е било "Starfish" - "Морска звезда". Твърди се, че "Колдплей" идва през вдъхновението от книга с поезия, написана през 90-те години от американски лирик. Други коментират, че името може да се тълкува като "сурово, необработено изпълнение" - музика, която се представя пред публиката без предварителна подготовка и репетиции.

5. "U2"

За названието на ирландската банда U2 се носят много легенди. Ако се преведе буквално, то ще рече "Ти също". Твърди се, че е избрано, за да се покаже, че няма дистанция между феновете и музикантите, че има близост в идеите, посланията, чувствата. Друг вариант е групата да се е кръстила на американски шпионски военен самолет от Студената война, носещ същото име. То е и върху често използван в Ирландия формуляр, който се попълва от безработните. Това може и да се окаже достоверно, защото темата за бедността е една от най-открояващите се в първия албум на U2. Групата несъмнено е граждански ангажирана. През 1984 г. вокалистът Боно става говорител на "Нетейд" Ч организация, обучаваща младите как да се борят с бедността. От 1999 г. певецът участва също и в повечето програми за премахване на дълговете на Третия свят, за решаване на проблемите в Африка. През 2002 г. Боно основава организацията "DATA" (Debt, AIDS, Trade in Africa), която се занимава с двата най-големи проблема за Африка Ч СПИН и контрабанда. Те спират нормалното икономическо развитие там.

6. "Рейнбоу"

Рок легендите от "Рейнбоу" са кръстили групата си на заведение. Идеята за името идва от ресторант в Холивуд с това име - "Rainbow Bar&Grill", който се посещава от много рок звезди, групи и почитатели. Дори наричали въпросния бар "свърталището на рокендрола в Лос Анджелис".

7. "Oстава"

Родната алтърнатив банда "Остава" всъщност в началото се е казвала "Добре дошли в "Остава". Като това название идвало от фраза, повтаряна от един художник от Казанлък, споделя китаристът Георги Георгиев в интервю за габровски сайт Вокалистът на групата Свилен пък често просто шеговито подмята "остава" - като глагол, който изразява статичност.

8. "Мастило"

"Мастило" се наложи като една от най-хитовите групи на българската сцена в последните години. Любопитно е, че красивата вокалистка Виктория Терзийска е завършила "Журналистика" в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Там се появява идеята бандата да бъде кръстена "Мастило". Колега на Вики го предложил по време на час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай