Блус и джаз събраха хиляди меломани в Благоевград

Блус и джаз събраха хиляди меломани в Благоевград | StandartNews.com

Ще утвърдим и развием в следващите години този нов фестивал, заяви кметът Атанас Камбитов

Новият фестивал, който община Благоевград организира в петък и събота, събра хиляди меломани от града, региона и страната. Фестът „Блус и Джаз" завладя в две поредни вечери с магията си многобройните зрители. Те се наслаждаваха на изпълненията на Васко Кръпката, Васил Петрoв, финландеца Ееро Турка, Стефка Оникян, „Delta Roosters", както и на Биг-Бенд Благоевград и талантливите млади изпълнители Лъчезар Кацарски и София Арабаджиева.

Първата вечер на фестивала всички се потопиха в приглушения и загадъчен свят на блуса. Музиканото шоу се състоя на последния етаж на един от търговските центрове в града. На една сцена излязоха финландецът Ееро Турка и Драган Милев - Дари, „Delta Roosters" и бандата на Васко Кръпката – „Подуене блус бенд".

Ееро Турка и Драган Милев -Дари подгряха обстановката с блус парчета, изпълнени на уникални инструменти, на които са свирели и някои от основателите на този стил музика – кофа и уред за пране.

„Delta Roosters" - най-свежата българска блус формация, впечатли не само с вокални умения, но и с прецизно инструментално майсторство.

Финалът бе поставен от най-обичаната блус група „Подуене блус бенд" и Васко Кръпката. Почитателите на блуса пяха и танцуваха под звуците на "Нека има светлина", "Няма бира", "Ден след ден". Накрая на сцената излезе благоевградският талант, владеещ до майсторско ниво хармониката - Лъчезар Казарски. Заедно с Васко Кръпката и под музикалния съпровод на групата те импровизираха в блус ритъм и припомниха, че блусът е неостаряваща музика, обичана от всички поколения.
Най-доброто от света на джаза благоевградските меломани и гостите на града чуха в събота вечер. Музикалните изпълнения бяха посветени на 100-годишнината от рождението на великия Франк Синатра.

От 19.30 часа на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров" едночасов концерт изнесоха Стефка Оникян и нейните талантливи студентки, както и талантливият пианист Росен Парлапанов. Биг Бенд - Благоевград също впечатли публиката на крака с музиката си под умелото ръководство на Борис Янев. Инструменталните импровизации бяха допълнени от талантливите гласове на Благоевград Лъчезар Кацарски и София Арабаджиева. Българският Франк Синатра – Васил Петров, очарова с присъствие и глас меломаните и почитателите на джаза. Кулминацията на вечерта бе изпълнението на младия талант Лъчезар Кацарски на песента на Франк Синатра "My Way" в дует с Васил Петров, което накара публиката да се изправи на крака и бурно да аплодира.

„Със своя нов формат „Блус и Джаз" фестивал Благоевград 2015 няма аналог в България. Вярвам, че това музикално събитие ще се развива успешно в следващите години и форматът му ще се разшири. Общината не спира да полага усилия, за да осигури и утвърди в културния си календар подобни знакови прояви", каза кметът на община Благоевград Атанас Камбитов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай