Айрън Мейдън: Почти 40 години екшън на сцената

Великолепната шесторка предпочита професионализма пред алкохола и наркотиците

Айрън Мейдън: Почти 40 години екшън на сцената | StandartNews.com

"Айрън Мейдън" ще изпитат здравината на "Арена Армеец" на 16 юни с хитове от 3 десетилетия и препълнена зала от верни фенове. Легендите Брус Дикинсън и компания са готови за мощно шоу, в което "Fear of the dark", "Aces high", "Run to the hills" и останалите класики на тежката музика ще нажежат атмосферата до краен предел. "Мейдън" обаче са банда, в която всеки от членовете е много повече от музикант - хобитата и животът на метълите изобилстват от интересни събития, занимания и нека го кажем така - извънкласна дейност. Само след две години ветераните от една от най-продуктивните рок банди ще навърши цели 40 години. За разлика от повечето метъл групи, "Мейдън" са вън от обичайния имидж и лайфстайл на повечето музиканти от този тип - тежки запивания, проблеми с наркотиците, прекалявания в забавленията с фенките и пр. Iron Maiden не се страхуват да сменят стила си няколко пъти през десетилетията - контрастът между ранните албуми "Iron Maiden" и "Killers" и "Brave new world" е огромен. Както и да се променят, Мейдън обаче имат няколко запазени марки - богатия глас на Брус Дикинсън, когото по обхват и вокални данни често сравняват с Фреди Меркюри и Рони Джеймс Дио; страховитите сола на Дейв Мъри, Ейдриън Смит и Яник Гърс, както и идеите на човека, който непривично за често пасивната роля на инструмента си, всъщност е главният композитор на бандата - басистът Стив Харис. Ето кои са най-интересните факти около бандата.

Авиаторът Брус

Летенето като метафора или пък съвсем буквално е честа тема в песните на "Мейдън" и в това няма нищо случайно. Брус Дикинсън практикува едно от най-скъпите хобита (едва ли е проблем за него, притежава над 100 милиона долара) и е заклет авиатор. Дикинсън е акционер в компанията "Hybrid Air Vehicles", която изработва HAV Airlander - летателни апарати, подобни на дирижабъл, които са големи колкото футболно игрище. Най-високата скорост, която може да развие машината, е 160 километра в час, а в същото време само двама души могат да я управляват. Животът на стотици пасажери е бил поверен в ръцете на Брус, който е ръководил куп пътнически полети: всъщност да бъде авиатор е не само хоби, но и негова втора работа.

"Изпращат ми график по интернет всеки месец, така че те ми казват какво да правя. Понякога се налага да ставам в 3 часа сутринта, за да отида на работа и да закарам пътници обратно до Гърция. Друг път отивам на работа в 10 часа вечерта, летя до Африка и обратно. Прибирам се в 7 часа сутринта, след като съм бил буден цяла нощ", разказва Дикинсън, а видеа от негови полети могат да се намерят в youtube .

През 2007-а, само 12 часа след грандиозния концерт на столичния стадион "Локомотив", Брус Дикинсън посети военната авиобаза "Граф Игнатиево" край Пловдив. Певецът, който е и професионален пилот, пристигна при въздушните асове с колегата си летец Иван Радунчев, с когото работят в английски чартърни авиолинии. Самият Дикинсън лети на пътнически Боинг 757. Оказа се обаче, че това е съвсем различно от подкарването на изтребител и фронтменът не получи разрешително да полети с някой от нашенските. Качиха го обаче на тренажор на МиГ-21. Певецът получи възможност да изпробва и симулатора на катапулт на МиГ-29, а малко по-късно седна в кабината на истински изтребител. През това време един от неговите албуми наистина полетя с друг МиГ-29.

"Музиката и летенето са напълно различни. Когато се занимавам с музика, си вземам почивни дни от авиокомпанията", разказва Брус, чиято енергия е просто неукротима: към заниманията му бихме могли да добавим - радиоводещ, автор на два романа (общо с около 100 000 тираж) и баща на една дъщеря и две момчета, които вече пораснаха и също влязоха с летящ старт в арената на хеви метъла. Единият му син - Остин, е вокал на "Rise to Remain", докато неговият втори син Грифин винаги помага при работата на бекстейджа по време на турнетата.

Мозъкът Стив Харис

Две са световноизвестните метъл банди, чиито основен композитор е басист: "Меноуър" и "Айрън Мейдън". Стив Харис е човекът, изкомпозирал 90% от парчетата на британската банда, въпреки че никога не е имал музикантско образование - напуска работата на чертожник, за да се отдаде на свиренето. Има шест деца. Една от дъщерите му - Лаура, е певица и помагаше с бек вокалите на бандата по време на турнето между 2006 и 2008 г. Синът му Джордж пък е соло китарист на бандата "Burn in Reason", а дъщеря му Кери работи като асистент по продукцията за "Айрън Мейдън".

Харис е запален футболист и като малък му предвиждат страхотна кариера. Прави такова впечатление с топката, че го канят да тренира в детския отбор на "Уест Хям", когато е само на девет години. Всички го увещават да се впусне във футболна кариера - бърз е, техничен и отличен плеймейкър. "В края на краищата обаче осъзнах, че не искам да правя това", разказва Стив за преломния момент, в който е решил да се занимава с музика. Въпреки това и до днес басистът се раздава по игрището като аматьор и дори има собствен отбор - "Maidoniаns". Той е и заклет фен на "Уест Хям" и до днес винаги когато има възможност, гледа мачовете им. Почти всички го признават за един от най-великите басисти в историята - освен брилянтен композитор, е и страхотен техничар. Харис е познат с техниката на "галопиращия бас" - изсвирването на бърза поредица от тонове, за които не използва перце, а пръсти (по-трудния вариант).

Историята на Еди

Като банда, развила се през 70-те и 80-те, "Мейдън" са част от онази рок вълна, която разчиташе на много цвят, шоу, екстравагантност, пък дори и кич: изобщо всички онези неща, които "Металика" премахнаха и накараха всички да се чудят как е възможно някой да свири просто с четири черни тениски и без грам антураж на сцената. Най-големият символ на "Айрън Мейдън" е, разбира се, чудовището Еди, който е толкова характерен артикул за тях, колкото летящото прасе за "Пинк Флойд". Всичко започва от една маска, направена от студента по изкуства Дейвид Браун. Тя била изработена от хоросан, оформен по пластмасов модел, взет от лицето на друг студент.

Пълното име на Еди е Главата Еди (на англ. Edward The Head). То идва от стара шега: "Главата Еди се роди без тяло, ръце и крака. Той бе само глава. Но въпреки този дефект по рождение, родителите му много го обичали. На шестнайстия му рожден ден те намерили доктор, който можел да даде на Еди тяло. Когато се прибрали, не можели да устоят да му кажат, че ще има тяло като другите. Еди влезнал при тях и те казали: "Имаме изненада за теб. Най-хубавият подарък на света". Те му го показали, а Еди казал "Само да не е още една шапка".

Така Iron Maiden дали името "Еди" на маската. Когато групата търсела потенциална обложка за първия си албум, избрали да сложат именно рисунка на зловещата маска. Автор на рисунката е художникът Дерек Ригс, който прави и обложката за "Killers", след което групата започва да го ангажира предварително за "The Number of the Beast" и следващите албуми. В документалното видео "12 Wasted Years", Дерек Ригс твърди, че рисунката на Еди е вдъхновена от изгорена японска глава, стърчаща от едната страна на танк, излъчена по телевизията в документален филм за битката за Гуадалканал през 1942 г.

Кошмарът на Ози фест

През 2005-а "Айрън Мейдън" преживяват най-големия шок в кариерата си. Бандата свири на "Ози фест" в САЩ, където обикновено се събират фенове от съвсем различен тип и недолюбващи стил като на мейдънистите. Още с появата на Брус Дикинсън и компания, към групата започват да летят сурови яйца, капачки от бутилки, бирени чаши, като терорът продължава близо час. Причините са няколко: на концерта има доста сплотена групичка от радикални типове, които са заклети фенове на "Блек Сабат" и чакат тяхната поява, недоволни от "Мейдън".

Брус Дикинсън е посрещнат с бурни освирквания, но все пак бандата започва невъзмутимо да свири хитовете си. Нещата загрубяват, когато докато звучи "The Trooper", Дикинсън по план трябва да вдигне британския флаг - акт, който е посрещнат с недружелюбни възгласи, а човек от публиката излиза на сцената с американския - старата вражда между двете страни ескалира. В един момент Брус Дикинсън избухва и започва да крещи на публиката, че са "жалки подобия на фенове на Ози". Нико Макбрейн притичва към предната част на сцената да помоли Брус да спре за малко, докато почисти барабаните си от яйцата. Дикинсън пък започва да иронизира шоубизнеса на американците, обявявайки "Hallowed Be Thy Name" по следния начин: следващото парче няма да бъде чуто по "местната ви шибана корпоративна радиостанция, няма повече да се пуска по MTV и определено няма звучи по никое шибано риалити шоу", което съвсем вбесява публиката. Пререканията продължават, "Мейдън" издържат цели шест прекъсвания на озвучението, изключват им се усилватели, свирят, карат се, продължават. Брус минава на принципа "разделяй и владей" - феновете на Сабат и Ози са по-войнствено настроени, но все пак е пълно и с почитатели на "Мейдън". "Вашата конституция говори за "Ние, хората. Е, добре, нека ви кажа, единствената причина ние да сме тук и да толерираме цялата тази помия, сте вие, хората. Вие, феновете на "Айрън Мейдън", сте страхотни. Ще трябва нещо повече от яйца, за да се спрат Iron Maiden, нищо няма да застане между нас и нашите фенове, ние ще предпочетем смъртта пред безчестието, това са Maiden!", изригва Дикинсън. На сцената излиза Биг Дейв, вокалът на Black Label Society и започва да скандира "Ози, Ози!" по микрофона, докато Дикинсън се опитва да се сбогува с феновете си... Концертът и до днес остава като един от най-големите провали в историята на хеви метъла.

Лейди Гага е луда по бандата

По песните на скандалната Лейди Гага трудно може да се познае, че "Айрън Мейдън" е любимата й група, но това е самата истина: блондинката е луда по бандата от ранното си детство и в тийн годините си често си е припявала техните песни. "Изпълнявам Run To The Hills в индиански стил като главата ми е покрита с пера и нося бикини. През това време тичам по сцената със запален лак за коса. Страхотно е!", казва Лейди Гага.

А когато хеви метълите свириха в Тампа, Флорида, Гага реши да им стане лична сервитьорка. Мацката им донесе в бекстейджа кафе, цигари и коктейли - жест, който зарадва много Дикинсън и компания.

Малко факти

1. Стив Харис е единственият член на бандата, който е бил в състава през всичките години. В ранните години "Айрън Мейдън" страдат от истински дефицит на китаристи. Най-краткият престой на човек със соло китара е за два дни - изхвърчава от бандата, защото гаджето му не го пуска на турне.

2. Най-известният фен на групата е бразилски свещеник на име Маркос Мотоло. Той има 162 татуировки с името на бандата върху тялото си и е кръстил сина си Стив Харис в чест на басиста. Иронията във фен свещеник е в това, че в текстовете на "Мейдън" Дяволът е на особена почит.

3. В ранните години Ейдриън Смит купува китарата си от другия китарист - Дейв Мъри, която колегата му иска да продаде заради дефект. Ейдриън я поправя ръчно, а после я продава със стотици долара печалба.

4. В едно от първите турнета, вокалът, предшестващ Брус Дикинсън - Пол Диано, не успява да излезе на сцената понеже е арестуван за притежание на хладно оръжие. Принуден да пее е Стив Харис.

5. Брус Дикинсън е майстор на фехтовката. В един момент достига до седмо място в ранглистата на Великобритания.

6. Стив Харис измисля името на бандата, вдъхновен от филма "Човекът в желязната маска". В него "Iron Maiden" е метален ковчег, обкован с шипове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай