Понеделник,

Античният театър – от император Домициан до великите „Ил воло“

От: Стандарт -
1342
Античният театър – от император Домициан до великите „Ил воло“
A
A
A
  • Това е един от най-добре запазените антични театри в света. Разположен е в Стария град на Пловдив, в седловината между двата хълма Джамбаз и Таксим тепе.

Античният театър е бил изграден през 90-те години на I век по времето на император Домициан. Доскоро се смяташе, че е това се е случило век по-късно - по времето на император Траян.

Постамент на статуя на Тит Флавий Котис, наследник на последните тракийски племена и първи градоначалник на Филипополис, открита през 2016 година, предатира античния театър.

Зрителите са били разположени на 28 реда, на седалки, издялани от мрамор. Разделени са на сектори от спускащите се към сцената стълбища. В днешно време са оцелели 20 от редовете.

Античният театър побирал от 5 до 7 хиляди зрители, които са наблюдавали състезания по пеене и поезия, които били част от прочутите Питийски спортни игри, провеждани във Филипопол. На това място е заседавал Тракийския койнон, съюзът от градовете на провинция Тракия.

Театърът най-вероятно е служил и като гладиаторска арена, като около орхестрата е била издигана допълнителна преграда, която да предпазва зрителите от първите редове по време на кървави битки.

Театърът е просъществувал около 300 години. На сцената се е издигала двуетажна постройка, наречена скене (съблекалня за актьорите), голямата част от която е разрушена в края на IV в. от пожар или земетресение. Днес тя е реставрирана след обстойни археологически проучвания.

Античният театър е открит случайно през 1957 години при прокопаването на тунела под Джамбаз тепе, една от главните транспортни връзки в град Пловдив.

Съвременно му използване като сцена за културни мероприятия започва през 1981 година по време на честванията за 1300 г. българска държава с представление на спектакъла “Медея“.

Лято 2022 започва в Античния театър на 12 юни с италианската сензация в класическата музика Федерико Пачоти.  Ще прозвучат вечните хитове на Led Zeppelin, сред които Stairway To Heaven, както и хитовото IL VOLO, най-прочутото в света италианско трио. Зрителите ще се насладят също така на гласовете на двукратния носител на „Грами“ Грегъри Портър и на Ричард Маркс.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com