Ансамбъл „Пирин" с концерт за 60-ия си рожден ден

Ансамбъл „Пирин" с концерт за 60-ия си рожден ден | StandartNews.com

Певици идват от САЩ и Кипър, за да участват в юбилея

Благоевград. Ансамбъл „Пирин" ще отпразнува своя 60-годишен юбилей с грандиозен концерт на 27 ноември от 19.00 часа в зала „Пейо Яворов" в Благоевград. На сцената ще излязат незабравими солисти, танцьори, творци, ръководители и основатели на състава, поставили началото на славния му път към световните сцени и международното признание.

В концерт-спектакъла ще вземат участие едни от най-известните лица на ансамбъл „Пирин". Специално за юбилея от Америка пристигна изпълнителката на песента „Катерино моме" Татяна Сърбинска. От Кипър идва друга известна солистка - Таня Костова. На сцената ще излезе и една от основателките на ансамбъл „Пирин" - Руска Стоименова, разкри художественият ръководител на ансамбъл „Пирин" Данислав Кехайов. Той издаде, че първият танц, с който ще бъде открит грандиозният концерт-спектакъл, е „Пирински полъх" по музика на основателя на ансамбъла Кирил Стефанов и хореография на Кирил Апостолов.

„Пирин" прави първите си стъпки през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената на красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци. В своята творческа биография и репертоар ансамбълът има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. За 60 години съществуване е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители у нас и в 60 страни на всички континенти по света.

Ансамбъл „Пирин" ще изнесе концерт и на 4 декември в зала 1 на НДК от 18.30 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай