Четвъртък,

Ансамбъл „Пирин" с концерт за 60-ия си рожден ден

От: Администратор -
2035
Ансамбъл „Пирин" с концерт за 60-ия си рожден ден
A
A
A

Певици идват от САЩ и Кипър, за да участват в юбилея

Благоевград. Ансамбъл „Пирин" ще отпразнува своя 60-годишен юбилей с грандиозен концерт на 27 ноември от 19.00 часа в зала „Пейо Яворов" в Благоевград. На сцената ще излязат незабравими солисти, танцьори, творци, ръководители и основатели на състава, поставили началото на славния му път към световните сцени и международното признание.

В концерт-спектакъла ще вземат участие едни от най-известните лица на ансамбъл „Пирин". Специално за юбилея от Америка пристигна изпълнителката на песента „Катерино моме" Татяна Сърбинска. От Кипър идва друга известна солистка - Таня Костова. На сцената ще излезе и една от основателките на ансамбъл „Пирин" - Руска Стоименова, разкри художественият ръководител на ансамбъл „Пирин" Данислав Кехайов. Той издаде, че първият танц, с който ще бъде открит грандиозният концерт-спектакъл, е „Пирински полъх" по музика на основателя на ансамбъла Кирил Стефанов и хореография на Кирил Апостолов.

„Пирин" прави първите си стъпки през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената на красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци. В своята творческа биография и репертоар ансамбълът има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. За 60 години съществуване е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители у нас и в 60 страни на всички континенти по света.

Ансамбъл „Пирин" ще изнесе концерт и на 4 декември в зала 1 на НДК от 18.30 часа.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички