30 години "Роксет"

30 години "Роксет"  | StandartNews.com

Двамата от "Роксет" маршируват с победна музикална сила из Европа на турне, посветено на 30-ия рожден ден на шведския дует. След като заситиха поп и рок потребностите на меломаните в Австралия, те смаяха и публиката в Милано, Мадрид и се показаха в много добра форма. У нас идват за втори път. Ще ги чуем на 17 юни в "Арена Армеец".

Началото е през 1985-а

Мари Фредриксон и Пер Гесле започват успешната си кариера с поредица от хитове - Neverending Love, Soul Deep, I Call Your Name. Дебютният албум Pearls of Passion е истински пробив. В родната им Швеция заглавието получава мултиплатинен статус. Всички вече говорят само за тях.

Мари е родена на 30 май 1958 г. в Осло. Тя е най-малката от 5 деца и израства в бедност. Родителите им работели почти денонощно и ги оставяли често сами. Карали Мари да пее пред гости у дома. Най-много аплодирали, когато изпълнявала хитове на Оливия Нютън-Джон.

На 17 Мари записва музикален колеж, но й става скучно, защото иска да пее пред публика. С гаджето й Стефан и неговата банда ходят по клубове и свирят, даже записват парче. Със следващия й приятел Мартин се подвизават като MaMas Barn. Издават албум. Пер и Мари се засичат в студио на репетиция и стават приятели. Пер вярва, че Мари е много по-талантлива от това да стои зад кийбордите и й урежда прослушване с неговия продуцент Ласи Линдъм.

През 1992 г. Мари се запознава с Микаел Болиос, шведски певец и композитор, пианист и китарист, и малко по-късно се сгодяват. Тя ражда дъщеря им Инез Жозефин на 29 април 1993-а и се омъжва за Болиос през май на 1994-а. Второто им дете, Оскар Микаел, се появява на бял свят на 26 ноември 1996-а.

Пер е роден на 12 януари 1959-а в Халмстад. Жени се за дългогодишната си приятелка Аса Нордин през 1993-а, която ражда сина им Габриел Титус.

Преди да се съберат, Мари и Пер имат утвърдена соло кариера - неин албум става номер 1 в класациите, а Пер е бил вокал и композитор на групата Gyllene Tider.

Първите сингли на групата са с абсолютно поп звучене, което ги прави изключително популярни. Всичко се променя, когато EMI Германия отправя предложение към Мари и Пер да запишат разтърсваща коледна мелодия. Емблематичната It Must Have Been Love (Christmas For The Broken Hearted) идва точно навреме - следва първо място в класациите, но песента не е издадена в Германия.

The Look става номер едно в почти всеки чарт през 1989 г. Следват хитовете Listen To Your Heart и It Must Have Been Love, който е включен в саундтрака на култовия филм "Хубава жена". Безспорно "Роксет" стават повелителите на песни за разбити сърца. Вкусът от тъжните им балади се усеща и до днес - във Fading Like A Flower, Spending My Time, Queen Of Rain, Crash! Boom! Bang!.

В края на 80-те Мари и Пер са вече световноизвестни и трупат мултимилионни хитове. Сензация в класациите е и по-твърдото заглавие Joyride - първото номер 1 на "Роксет" в САЩ. Албумът Joyride излиза през пролетта на 1991 г. и е доста по-солиден като звучене от първия. Следват няколко челни места и кратка почивка.

Мари и Пер се завръщат триумфално в началото на 1994 г., когато излиза албумът им Crash! Boom! Bang!. Тотален хит става първият сингъл от албума - Sleeping In My Car.

9 албума

На 11 септември 2002 г. Фредриксон припада в домашната баня, удря главата си и получава мозъчно сътресение. Скенерът обаче сочи и нещо друго - тумор в задната част. Оперират я веднага.
През януари 2003 г. "Роксет" са наградени с медал от краля на Швеция Карл Густав XVI. Церемонията е първият случай, в който Фредриксон се появява след операцията си. Тя се оттегли от публичните изяви за почти 2 години. На 21 октомври 2005 г. Фредриксон заяви: "Това бяха 3 много трудни години. Сега съм здрава". Тя не е можела да чете, пише. Остава незряща с дясното си око.
Феновете са възхитени от гласа и формата, които демонстрира на тазгодишното турне. "Зашеметяващи са, разтърсиха с изпълненията си Сидни", написаха в Туитър австралийските им почитатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай