Три мита за града с най-странното име у нас

На кого или какво е кръстен

Три мита за града с най-странното име у нас | StandartNews.com

 Меричлери е един от градовете у нас с най-странно име. Има няколко хипотези за това на какво или кого е кръстен градът, който се намира в община Димитровград.

По данни на ГРАО от края на 2023 година, населението му е малко под 1700 души. Мястото е било заселено още от древността. Разкрити са останки от тракийско селище, което по-късно е станало римско. Открити са монети от периода на Филип и Александър Македонски. Предполага се, че като част от Римската империя, селището е играло ключова роля като част град на име Пизар Пизос. Този римски град е основан от император Септимий Севар и все още има запазени останки от него - като например римски мост, украсен с лъвски глави. Официално се счита, че селището съществува от 1373 година

Какво означава името на Меричлери

Легенда разказва за английската княгиня Мери, която била излекувана с минералната вода от селището и за благодарност оставя името си. Това изглежда като най-малко вероятната хипотеза, защото никой не може със сигурност да посочи коя именно британска аристократка е била тя, ако въобще съществува такава. Втората хипотеза е свързана с множеството пасища в региона. Пасищата се наричат още "мери"(мера), което в буквален превод би означавало селището с многото пасища.

Някои асоциират името с река Марица, която минава наблизо. Турското наименование на реката е "Мерич". Някои изследователи свързат двете наименования - това на реката и това на селището. Това обяснение е свързано със следния превод от турски:. "мер" се превежда като "горчиво", "ич" означава "пия", а "лери" е минало причастие. Тези думи се свързват с минерални извори около селището, известни и с това, че в тях водата е горчива на вкус. Така се приема, че името на селището се превежда като "горчива вода".

Меричлери - рай за овцевъдите

Меричлери е било едно от най-големите български села към края на XIX век, известно с благоприятните условия за животновъдство. Регионът привличал много овчари поради наличието на минерални извори, за чиито соли се вярвало, че увеличават млекодобива от овцете. Съчетано с умерения климат и природната защита от ветрове, това село се оказвало прекрасно място за живот. След Освобождението данните показват, че броят на жителите е над 1500. Особено интересно е, че заради заниманията с животновъдство, селото е било напълно българско, дори и в рамките на Османската империя, пише Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
6 Коментара
Йокин
преди 1 месец

Сега е 99%Ромско население.

Откажи
Галина
преди 1 месец

За съжаление.А Каолин унищожи и останалото от минералните извори.Имаше басейн,санаториум,паста за зъби Мери .Цар Фердинанд беше оставил прекрасна сграда съ синьо зелен мрамор на кладенеца извор във виенски стил....Сега няма нищо.И вода не можеш да си налееш.

Откажи
Илия
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи
Vhi
преди 1 месец

Турците имат приставка -лар и ако Марица на турски е Мерич, то това може да е. Другият вариант е, че кралица Мери е харесвала местните чле...ри.

Откажи
Иво
преди 1 месец

Не знам турски,но си мисля ,че това просто е множествено число на meriç-meriçler.мн число се образува с наставките -lar и -ler в зависимост от фонетичния състав на думата.

Откажи
Кольо
преди 1 месец

Меричлери идва от тракийското име МЕР КЕЛА със смислово значение "Главният извор"; МЕР - "голям, велик"; КЕЛА - "извор"; наставката ЕРИ е за турцизиране. Имаме преход К в Ч и полуметатеза КЕЛ в КЛЕ (ЧЛЕ). Името се е използвало вероятно от преди римско време.Това име обаче е имало още по древен вариант - първичен: БАЛА КЕЛА. Знаем за преходите: Б в М, А в Е и Л в Р. Смисловото значение е "По-големият извор", "По-добрият извор", което се потвърждава от името на минералния извор СОЛЕНЦИ. На тракийски СОЛ - "по-добър" (Солни пазар). "По добрата вода", "Лечебната вода". Името МЕР КЕЛА не е напълно турцизирано поради сходство в думите, то по-скоро е българизирано, което е нормално тъй като българският език е продължение на тракийският език. Нормалното сега би било МЕРИЧЛЕ.

Откажи