Тайните на Витата стена

Подслонявали хора хилядолетия назад във времето

Тайните на Витата стена | StandartNews.com

На пръв поглед непристъпни, острите скали, надвиснали над селата между Севлиево и Габрово, всъщност са подслонявали хора хилядолетия назад във времето. Древните хора са използвали гънките, пукнатините и дупките по отвесния склон за свой дом, добре скрит от недоброжелатели.

Очарованието на Витата стена е гледката от скалния ръб на югозапад. Под вас ще остават селата по пътя между Севлиево и Габрово, а в далечината е най-високата част на Стара планина с нейния първенец връх Ботев. 

В района има и древна неолитна пещера. Слизането по ронливите камъни е съвсем кратко, но откровено опасно за неподготвени хора. До пещерата води живописен път по естествена скална тераса. Надвисналите канари само напомнят, че трябва да сме нащрек за падащи камъни.

По груба преценка входът към дупката е висок поне 10 метра. Внушителният свод към тъмните недра на Витата стена е дом на колония прилепи, които е препоръчително да не притесняваме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Мария
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи