Тайната на калта в Поморие. Лекува, но може да е опасна

Ето как солта прави града богат в древността

Тайната на калта в Поморие. Лекува, но може да е опасна | StandartNews.com

Тайната на калта в Поморие разкри уредникът на Музея на солта в Поморие Илия Кусев.

Има само три калонаходища с доказани лечебни свойства в света и Поморийското езеро е едно от тях. Преди обаче да решите да се лекувате, потърсете съвет от личния си лекар, предупреждава Кусев, а след това добавя, че има болести, при които лечението с кал е дори противопоказно.

„Когато човек има сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, разширени вени, онкологични, дихателни, бъбречни и заболявания на щитовидната жлеза, не бива да се лекува с кал. Ще им навреди, вместо да помогне“, каза той пред БНТ.

„Калта е нетрайна. След 24 часа губи част от свойствата си. Затова не е нужно човек да купува кал, да я пълни в туби и да я носи за лечение. Ще му се вмирише апартамента, без да има някакъв ефект“, заяви Кусев, застанал пред паметника на Пейо Яворов.

Гениалният поет  е живял в продължение на една година в Поморие, когато градът все още се е наричал Анхиало. Работил като телеграфист в пощата.

„Пред Яворов само трябва да се поклоним, да сведем глава. Това е уникалният поет“, добавя уредникът на Музея на солта.

„Яворов е свързан с морето. Неговата поезия е всемирна. Затова е превеждан на много езици. В Поморие се проявява гения. Тогава е оценен“, подчерта той.

Според него солта е бялото злато на Поморие. Тя носи много голямо богатство на града, заяви Кусев.

„В 5-ти - 3-ти век преди новата ера започва добивът на сол в града. Тогава е създаден античния град“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай