Тайната история на най-стария манастир в Европа. Свързан е с Левски

В аязмото му се вижда лика на велик светец, намира се край Чирпан

Тайната история на най-стария манастир в Европа. Свързан е с Левски | StandartNews.com

Знаете ли, че най-старият манастир в Европа се намира в България? Светата обител „Св. Атанасий“ край Чирпан е най-старият действащ в Европа, той е към Старозагорската митрополия, предаде БГНЕС. Смята се, че е основан през 344 година от самия светец, по онова време александрийски патриарх, който посещава днешните български земи във връзка с Вселенския събор в Сердика, проведен в 343-344 година. Легендарният Сердикийски събор променя историята на Европа, приемайки Едикта на толерантността с кой спират гоненията на християните. Едиктът на император  Галерий безусловно дава на християнството статут на „законна религия“, на вероизповедание, признато и прието в Римската империя. Това е първият едикт, легализиращ християнството, предхождащ с две години Миланския едикт. С него се дава молитвена свобода, отменя се инкриминацията на християнството, гарантира се сигурност на домовете и живота на изповядващите го като на останалите граждани в Римската империя.

Самият Св. Атанасий е живял в манастира край днешен Чирпан.

Манастирът е разположен над самото село Златна ливада, на десния бряг на Стара река, сред красива природа и е една от културно-историческите забележителности на България. Уникалността му се допълва и от местните легенди за лековитата вода в неговия кладенец, свързани с основаването и покровителството му от свети Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост.

В момента е девически манастир, като монахини няма, последната е починала преди около 7 г., а в него живее единствено архимандрит Борис.

Целогодишно идват много хора в манастира и заради аязмото, и заради историческата стойност на манастира.

Манастирът "Св. Атанасий" многократно е разрушаван. Според местните легенди на това място се е крил и Апостолът на свободата Васил Левски.

В двора на манастира се намира аязмо с дълбочина от около 6 м. Местните легенди разказват, че всяка година на 2 май, когато се чества храмовият празник на манастира най-праведните виждат във водата лика на светеца.

Златна ливада се намира на около 15 км. от Чирпан. Името на селото идва от изключително плодородните му ливади и богати градини. През 30-те година на миналия век тук е построена и първата частна селска електроцентрала. По онова време с нея се захранват мелницата, общината и няколко къщи. Пътят от Чирпан до Златна Ливада е сравнително добър и до манастира се стига доста бързо. Има и пътека, която води от Златна Ливада до манастира.

Св. Атанасий Архиепископ Александрийски (ок. 296-373г.) още ранната християнска църква почита като "Велик" заради значимия му принос в богословието, той е считан за "Баща на православието" и за приносителя на монашеството от Египет на европейския континент. Британският историк сър Джулиан Хъксли - един от големите авторитети в съвременната историческа наука, подчертава изрично тази заслуга на св. Атанасий за развитието на европейската християнска цивилизация в своите трудове още преди около тридесет години.

Светецът по всяка вероятност лично е основал тази обител в далечната 344 г. Тогава Александрийският патриарх посещава днешните български земи във връзка с Вселенския събор в Сердика (343 - 344 г.) и като четем в житието му, отсяда по пътя си близо до Берое (дн. Стара Загора) и основава манастир.

Това дело не е случайно - св. Атанасий е един от големите радетели за чистотата на православната вра и най-вече нейния постулат за Светата троица в борбата срещу актуалната в онова време ерес на арианството (отричащо божествената равнопоставеност на Иисус Христос).

Нему светата църква дължи разгромяването на арианската ерес и създаването на Никео- Цариградския символ на врата (325г.) А именно Мизия и Тракия, населявани тогава от траки и готи, са едни от основните арени на борбата между двете основни тогава течения в християнското вероучение.

Мястото, където е основан манастирът е избрано не само, защото е близо до стратегическия тогава път Константинопол - Сердика. То се намира освен това в подножието на важна крепост, чиито останки се виждат и до днес над манастира, а също така и до тракийски нимфей. Него явно светецът "преобръща" от езическо в християнско водно светилище - практика, типична за онази епоха на преход към новата християнска вяра.

Уникалността на този най-стар европейски манастир (следван от "Кандида каса" в Шотландия, основан през 360г. и от двата манастира, основан през 373 - 375 г. от св. Мартин в днешна Франция) се допълва и от постницата в скалите над него. Това е чудотворна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение, през която поклонниците минават за здраве и благоденствие. Такива постници са част от духовния и архитектурен ансамбъл обикновено на най-значимите манастирски обители, каквато например у нас е постницата на св. Иван Рилски до Рилския манастир.

В своята близо 1700-годишна история манастирът многократно е разрушаван и изграждан отново. Има безспорен археологически материал за неговото съществуване през Средновековието. Легендите разказват, че тук са се крили Апостолът на свободата Васил Левски и други участници в освободителното движение.

По време на комунизма манастирът отначало е превърнат в овчарник, но както разказва една от многобройните легенди за него в близкото село Златна ливада благодарение на св. Атанасий (който обикновено се явява на сън при вземането на съдбоносни решения), отново е възстановен като монашеска обител. Нещо повече - в началото на 80-те години по идея на Людмила Живкова е построена нова, голяма сграда на манастира, която и по обем, и по архитектурна внушителност го нарежда и днес сред първенците български манастири.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай