Бозукова: Бранд България трябва да е приоритет като еврото и Шенген

На базата на уникалния български код трябва да се разработи нова визитна картичка на страната, каза председателят на Европа Ностра България

Бозукова: Бранд България трябва да е приоритет като еврото и Шенген | StandartNews.com

Бранд България трябва да е национален приоритет като еврото и Шенген. Това заяви председателят на Европа Ностра България Славка Бозукова, откривайки големия международен форум „Бранд България – Докосни Чудесата”. Той се организира от Общество „Културно наследство”, официалния представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра.

Специални участници в дискусията в зала „Марин Дринов” на БАН бяха вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, министърът на културата Кръстю Кръстев, вицепрезидентът на Европа Ностра Пейт Яспър, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, зам.-председателят на НС проф. Андрей Чорбанов, народни представители, евродепутати, кметове, историци, археолози.

Конференцията започна с минута мълчание в памет на жертвите на унищожителните наводнения по Южното Черноморие.

На базата на уникалния български код трябва да се разработи и да започне да се реализира концепцията за Бранд България, за нова визитна картичка на България пред света. И като мисия за възраждане на българската духовност. И като инструмент за изграждане на имидж и репутация на страната. И като кауза, която да позволи културната ни съкровищница да заеме подобаващото й място в европейската и в същото време да превърне страната ни във водеща европейска дестинация и за туризъм, и за иновации, категорична бе Славка Бозукова, която е и ръководител на националната кампания „Чудесата на България”. По време на форума "Бранд България - докосни Чудесата" бяха раздадени и годишните награди "Чудесата на България" за 2023 г..

Ето какво каза Славка Бозукова на международния форум „Бранд България – Докосни Чудесата”:

Събра ни отново поредният международен форум „Бранд България – докосни Чудесата“. Може това да не е най-иновативната и технологична зала, но е пропита от мъдростта на българските учени, прославяли страната ни пред света през последния век и половина. Благодаря ви академик Ревалски за гостоприемството.

В тази зала най-добре усещаме, че животът не започва от нас. Още повече когато говорим за Бранд България. Нека обърнем поглед към историята и видим един от първите клипове за Бранд България отпреди 60 години.

Така, след спомените, обратно към съвремието.

Клипът, който видяхме, направен от една британска телевизия, излиза на бял свят малко преди България да направи дебюта си на международното туристическо изложение в Лондон, в онези далечни времена, когато прохожда Болкан Холидей. Розата е в основата на Бранд България – оттогава, та чак до наши дни, защото продължава да краси логото на Министерството на туризма.

Този клип обаче ни кара да се замислим за нещо много важно - как всъщност защитаваме бранда пред света. И за съжаление трябва да си признаем, че допуснахме дори розата, този наш национален символ, да загуби част от аромата си. Наложи се в последните месеци да прибегнем до редица кризисни мерки, за да защитим розовото масло в европейския парламент.

Истината е, че и светът, и България революционно се промениха от времето на клипа и реалностите сега са други. Дори Казанлък отдавна вече не е само Долината на розите, защото през годините се откриха безценните тракийски чудеса, които превърнаха региона в Долината на тракийските царе, а вече с новия проект и в Света на траките. За него обаче ще стане дума по-късно, по време на наградите на Чудесата на България.

Събираме се за трета поредна година в разговор за Бранд България, почти в постоянен формат. Което по всички европейски стандарти означава, че имаме устойчивост. Но, за съжаление, нямаме продукт. 

Кратко резюме на постигнатото.

Първо, Единодушно е мнението, че Бранд България не само е необходим, той вече е закъснял. Закъснели сме и с подбрандовете, които успоредно трябва да развиваме.

Второ. С десетки изказвания събрахме елементите на националната идентичност, които трябва да присъстват в бранда.   

Трето. Обединихме се, че Бранд България е модерният разказ за културната ни съкровищница през призмата на новите европейски приоритети - дигитализация, екосистеми и социална значимост, с отчитане на всички предизвикателства на климатичните промени.

И така, малко по малко, оформихме 3-те кита, върху които трябва да се развива концепцията за Бранд България:

1.Като инструмент за повишаване на имиджа и репутацията на страната след двегодишната политическа криза

2.Като ключов фактор за рестартиране на икономиката на база иновации и ефективност. За развитие на регионите. За развитие на малкия и среден бизнес.

3.Като иманентна част на Бранд Балкани, в която  културната дипломация разгръща сътрудничество между държавите, увеличават се икономиките и се подобрява начина на живот. На следващия ни форум – „Чудесата на Балканите - споделената памет за съвместно бъдеще“ през ноември подробно ще говорим за това.

Тъй като през последните 2 години нямаше централизация на проекта Бранд България, гражданското общество започна да очертава контурите на брандове на местно ниво. По естествен начин Бранд Родопи се превърна в пилотен проект. Кметовете си подобряваха туристическата инфраструктурата, бизнеса инвестираше в иновации, местните инициативни групи подпомагаха културни, винени, кулинарни и всякакви други фестивали, арт платформите избуяха.

Ние, от своя страна, създадохме Общество културно наследство, българският филиал на Европа Ностра, като своеобразен мост между европейския опит и експертиза, и адаптирането им в родните условия. Като част от механизма за международна комуникация. А и за балканска комуникация, начертавайки първия трансграничен пешеходен туристически маршрут Рудозем - Ксанти. Направихме това съвместно с колегите ни от Елиники Етерия в рамките на Атинския хъб за културно наследство.

Сега стигаме до основния въпрос - защо голямата идея за Бранд България забуксува преди да е стартирала? Заради пандемията ли, заради войната ли, заради кризата ли?

Вие, политиците, обичате да казвате. Политическата криза е най-голямата, само след като тя се реши, ще започнат да отпадат и останалите.

Е, ако това е така, значи има надежда за Бранда.

Факт, е че новата власт - долюбвана, недолюбвана, сложно сглобена, сложи край на дългото безвремие, на забавените бюджети, на липсата на яснота ще има ли европейско финансиране извън прословутия ПВУ, в който за Бранд България всички знаем, че пари няма.

Факт е също, че от три месеца администрацията работи на пълни обороти по европейските програми. И става ясно, че ресурс има. И то огромен. И в Министерството на регионалното развитие - с концепциите за ИТИ, с програмите за трансграничното сътрудничество. В министерството на иновациите тръгва новата програма за творчески инициативи. Има всички шансове и туризмът да се пребори за по-голям бюджет, и културата, но… За съжаление, винаги има едно но!

Нищо няма се промени и нищо ново няма да се случи, ако за пореден път властта реши, че ще харчи парите по старому, на парче. На принципа – където е текло, пак ще тече. Без синергия между ресурсите, между институциите, без обща визия за бъдещето.

И тъй като политиците и анализаторите не спират да ни уверяват в лимитирания срок на настоящата власт, то днес ние, обединените от години с каузата Бранд България,   настояваме в този лимитиран срок, един  от приоритетите, извън безспорните - като Шенген, като Еврозоната, да бъде този проект, който е надпартиен, национален, вече даже и  екзистенциален.

На базата на уникалния български код да се разработи и да започне да се реализира концепцията за Бранд България, за нова визитна картичка на България пред света. И като мисия за възраждане на българската духовност. И като инструмент за изграждане на имидж и репутация на страната. И като кауза, която да позволи културната ни съкровищница да заеме подобаващото й място в европейската и в същото време да превърне страната ни във водеща европейска дестинация и за туризъм, и за иновации.

Дълбоко вярваме, че всичко това ще увеличи икономиката, ще намали различията между регионите и ще направи възможен разговора за постигане на европейски доходи.

И тъй като Мария Габриел е първата, която прегърна идеята още на форума ни през 2021 година, има европейския опит, експертиза и подкрепа, а у нас държи и жилото, и меда,  разчитаме тя да намери подходящата институционалната формула за новото начало, за Бранд България. Той ще ни даде и нова гордост, и ново самочувствие пред Европа и света. От нас може да очаква пълна подкрепа.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай