Родопско село пази къщата на първата жена летец в България

Името му идва от солта

Родопско село пази къщата на първата жена летец в България | StandartNews.com

 На 2 км. от село Гела се намира село Солища. Името му идва от солта, с която някога овчарите захранвали многобройните си стада по тези места. През Средновековието селото замряло, но след XVII век се преродило.

Интерес в Солища представлява камбанарията на черквата, направена от Филю Корбаджиев, изобретил самобитна и оригинална строителна технология.

Село у нас съхранява традицията за най-голямото гайдарско надсвирване в Европа

От двора на черквата се открива прекрасната гледка към връх Турлата и Голям Перелик. В Солища се намира и къщата на първата жена летец в България - Мария Атанасова.

Непосредствено над селото е защитената местност Чернока - гора от черен бор на взраст повече от 300 г.

През Солища минават няколко туристически пътеки - в северна посока, покрай ботаническата градина може да се слезе в Широка лька по долината на река Ослен.  На юг слаба червена  ви извежда првоначално по черен път, а след това по пътека, до хижа "Перелик".

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Кольо
преди 1 месец

На тракийска-"сол" е САЛ. Името СОЛИЩА идва наистина от тракийската дума СОЛ, която обаче за траките има значение "По добър", от където идва използваното и до сега у нас СОЛНИ ПАЗАР. Тракийското име на селото вероятно е било СОЛИС или СОЛИШ. Смисловото значение на първоначалното тракийско име е: "По доброто/хубавото село". Името може да бъде изведено и от тракийското СА ЛИС със смислово значение "Село до гора" но това е по малко вероятно.

Откажи