Открийте Мадан и неговите околности

Непознатите чудеса на Родопите

Открийте Мадан и неговите околности | StandartNews.com

Родопите пленяват със своята красота и загадъчност, с природната си уникалност, със знаците, оставени от древни култури и народи и, разбира се, от българите, живеещи тук повече от 13 века.

В сърцето на величествената планина, в корпуса, оформящ Средните Родопи, се намира община Мадан. Нейната територия се разпростира в Жълти дял от Горноарденския район, по поречието на реките Маданска, Арда и Черна – като живописна картина, съставена от стръмни планински ридове и дълбоки речни долини. Тук царицата на родопските реки – Арда, си проправя път през красиви долини и каньони, поема водите на своите по-малки сестри, шепне, трепти между хълмове и възвишения и устремява буйните си води към по-ниски места, където, успокоена, ще изпъстри снагата на Родопите с красиви меандри.

Мадан и неговите околности се славят с изключителна природа – съхранена и многолика. Масивният характер на планината и разнообразието на релефа са запазили застрашени видове бозайници и представители на птичия свят. Тук гнездят над 200 вида пернати, а по скалните склонове на река Арда се срещат застрашени от изчезване видове, като свещения египетски лешояд, за когото и до днес родопчани разказват легенди. Скалите са изпъстрени с лечебното орфеево цвете родопски силивряк и родопския скален копър, а в планинските части вирее ендемичния планински явор.

Вероятно, откогато датира рударството по тези места, оттогава на мястото на съвременния Мадан е съществувало рударско селище – средата на I хил. пр. Хр. Рударството и минното дело определят основния профил на местния поминък в продължение на две хилядолетия и половина. Днес историческият спомен за тях е обект на гордост в местните минни музейни експозиции.

Според изследователи древното име на Мадан е Крушово. Названието „Мадан“ датира от 16-17 век и е свързано с рударството (от арабски език мадан – мина). Селището е било голямо, а по бреговете на реките са работили 150 работилници и ковачници, където са се изработвали различни изделия - от ковашки клинци и мелници за кафе, до оръжия. Произведения на местните леярски и ковашки занаяти са се продавали почти из цялата Османска империя. До Освобождението селището е и оживен пазарен център. Търговията е била съсредоточена в ръцете на местни занаятчии и търговци, поддържащи тесни икономически връзки с Беломорието. Населението е отглеждало много кози и овце, а от вълната им местните жени са тъкали килими, пътеки и одеяла, продавани в Драма, Кавала, Солун и по-надалеч.

Към 1850 г. в Мадан е имало 400 къщи, 60 от тях в пазарното селище, а останалите - в околните мадански махали. Днес Община Мадан обединява 44 населени места с 9757 жители. Почти половината от тях живеят в общинския център Мадан.

Град Мадан и неговите околности са привлекателно място за пътешественици, любители на птици и уникална флора, за еколози, спортисти и рибари, но също и за посетители с интерес към подземните богатства, за изследователи на древността и местния бит и култура.

Пешеходни преходи, маршрути за езда и планинско колоездене, наблюдения на животински и растителни видове и фото лов, специализирани ботанически и орнитоложки турове, са само част от предложенията към любителите на природата.

Вековните традиции в минното дело са особено благоприятни за развитието на минен туризъм, а Мадан е неговият български център. Общината предлага множество атракции и съвременни форми на експониране, свързани с рударството и минните богатства. Пристигнете ли в града, първо посетете Музея по минно дело. В непосредствена близост е Музей „Сполука“. Изграден в галериите на бивша мина, в която са се добивали редки руди, музеят включва подземен 140-метров комплекс, където атрактивно е пресъздаден процеса на добиване на рудата. Друга забележителност, която не бива да се пропуска, е единственото в България изложение на кристали - „Родопски кристал“, наричано още „Кристалната зала”. Тази зала пази над 600 уникални минерални образци, сред които галенит и пирит. „Кристалната зала” спечели наградата „Чудо на България“ за 2023 г. (част от програмата на европейската организация Европа Ностра).

На 2,5 км югозападно от Мадан се намира пещерата Шаренка, туристическа атракция, експонирана с музейна сбирка и художествено осветление, част от историята на рударството в Родопите.

За любителите на културния и познавателен туризъм са множеството тракийски светилища и археологически обекти от различни епохи. Широката читалищна мрежа, множеството самодейни групи и местни празници съхраняват традиционния бит и фолклор. А в приветливи хотели и къщи за гости ще можете да усетите пословичното родопско гостоприемство и да се насладите на вкусни родопски ястия.

Ако вече сте гост на град Мадан, разходете се из живописните улички, отпийте ароматно кафе в някое от уютните кафенета, за да се подготвите за откриването на прекрасните кътчета в Мадан и планините наоколо.

www.mycaves.eu

Изготвил публикацията: Ира Антонова

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай