Кременските езера - сините мъниста от огърлицата на Пирин

Те образуват най-голямата езерна група в Пирин

Кременските езера - сините мъниста от огърлицата на Пирин | StandartNews.com

Пирин е планина, която изобилства от езера и всяко едно от тях е красиво по свой си начин. Кременските езера са група от девет езера в Северен Пирин. Езерата са част от територията на Национален парк „Пирин". Разположени са стъпаловидно в Кременския циркус на надморска височина 2 304 – 2356 метра. Имат ледников произход. 

Езерата са общо 9, като 7 от тях са постоянни, а 2 – пресъхващи. Те образуват най-голямата езерна група в Пирин с обща площ от 196 декара. Най-голямото сред тях е Долното езеро. То е в групата на трите езера, които са най-известни. Със своята дълбочина от 27 м Долното Кременско езеро се нарежда на трето място в Пирин след Поповото и Тевно Василашко. Езерата се намират в землището на село Кремен, откъдето всъщност идва и името им.

Кременските езера се оттичат едно в друго и така водите им се вливат в река Ретиже. 

Основният маршрут до Кременските езера е от х. Безбог. Най-лесният и бърз и начин да стигнете до хижа Безбог е със седалковия лифт, близо до хижа Гоце Делчев. До лифта се стига с кола за около 15-20 мин. от Добринище или 30-35 мин. от Банско. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Юри Друнчилов
преди 4 месеца

Най интересното е че някога е имало хижа строена от ВМРО Ванче Михайлов,на която още стоят основите, намира се под първото Кременски езеро.

Откажи