Кметове от България и Гърция:Настояваме да бъде отворено ГКПП "Елидже"

Нов маршрут за културно-исторически туризъм

Кметове от България и Гърция:Настояваме да бъде отворено ГКПП "Елидже" | StandartNews.com

Кметовете на Рудозем, Мадан и гръцкия град Ксанти настояха за бързото отваряне на ГКПП „Елидже” , което е изцяло готово от българска страна. Това стана ясно на среща между градоначалниците на Рудозем и Мадан - Румен Пехливанов и инж. Фахри Молайсенов, зам.-кметът на Ксанти д-р Ипократис Камаридис, Амалия Зепу, директор проекти на Elliniki Etairia (Европа Ностра Гърция) и на Атинския хъб за културно наследство, Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство” (Европа Ностра България) и народният представител от ДПС Хайри Садъков.

Кметът на Мадан инж. Фахри Молайсенов, кметът на Рудозем Румен Пахливанов, Амалия Зепу - директор проекти на Elliniki Etairia (Европа Ностра Гърция) и на Атинския хъб за културно наследство, Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство” (Европа Ностра България), зам.-кметът на Ксанти д-р Ипократис Камаридис и народният представител от ДПС Хайри Садъков (от ляво на дясно) се снимаха на границата, на новия пункт ГКПП „Елидже”, с ясното послание: Настояваме ГКПП „Елидже” бързо да бъде довършен от гръцка страна и отворен за преминаване.

Към общия апел се присъединиха народните представители на ДПС от Кърджали и Смолян, както и лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, който бе специален гост на празника на Рудозем.

Всички се обединиха в усилията да поставят пред правителствата на двете държави проблема със забавянето на граничния пункт. Отварянето му ще донесе икономическо, социално и културно развитие на целия регион.

Амалия Зепу бе на празника на Рудозем по покана на Общество „Културно наследство”. Целта на визитата й бе разработването на пешеходен маршрут за културно-исторически туризъм между Ксанти и Рудозем. Обектите за посещение от гръцка страна са набелязани, след срещата групата обходи българската част от пешеходната пътека и включи в нея мистични скали, части от римски път, римски мост, крепостта Козник край Рудозем, местността Кичика, Чудесата на Чепинци. На следващ етап към пътеката ще бъдат присъединени Кристалната зала в Мадан и минният туризъм в града.

Идейната концепция на първия по рода си международен Footpath предвижда да се насърчи пешеходния туризъм, както и покажат природните и културни забележителности на Родопите в двете съседни държави, заедно с атракции и места за отдих.

За да се случи това обаче от решаващо значение е отварянето на ГКПП „Елиджe”, Пешеходните пътеки и от двете страни минават точно през него.

Гръцката част от ГКПП "Елидже"

Граничният пункт е изцяло готов от българска страна. До браздата има широк нов път. На ГКПП „Елидже” блести административна сграда за митническите и гранични власти на България и Гърция, изградени са пропусквателните пунктове. Нещо повече – осигурена е цялата техника. ГКПП-то може да започне работа в минутата, в която му бъде разпоредено. За разлика от пункта при Златоград, ГКПП „Елидже” ще може да приема и най-тежките ТИР-ове, която е огромен шанс за икономически подем не само на Рудозем и Ксанти, но на целите региони от двете страни на границата.

Българската част та ГКПП "Елидже"

От гръцка страна обаче няма път. Заради две свлачища и фалит на фирмата изпълнител, трасето е пясък. Българският път свършва три метра след огражденията. 

В Деня на празника на Рудозем кметове, депутати и представители на най-голямата международна организация за културно наследство в Европа си направиха обща снимка пред строителните ограждения на пункта с ясното послание: Настояваме ГКПП „Елидже” бързо да бъде довършен от гръцка страна и отворен за преминаване.

Трябва да построим целия път. Проектът е готов, бъдещето е свързано с него, каза д-р  Ипократис Камаридис. Бъдещето е свързано с пешеходните пътеки, с пристанищата, с богатото културно наследство на двете държави, заяви Румен Пехливанов. Върху миналото трябва да градим бъдещето, добави Фахри Молайсенов.

Този проект свързва България и Гърция. Той не бива да остане само трафик през ГКПП-то. Той свързва културното наследство на българи и гърци, сближава ги, прави ги приятели, каза Хайри Садъков.

Общините могат да правят групи за натиск, консорциуми, които да въздействат на политиците, за да подпомагат хората, които живеят в тях, заяви Амалия Зепу.

Европа Ностра България ще подпомогне с цялата си експертиза определянето на обектите по туристическата пътека и промотирането им в България и в Гърция, категорична е Славка Бозукова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай