Искра Михайлова за мястото на културното наследство в новия Баухаус

Евродепутатът е модератор на панела във форума "Културата и бизнесът заедно в дигиталния свят"

Искра Михайлова за мястото на културното наследство в новия Баухаус | StandartNews.com

Радвам се да видя такава силна група кметове, които участват в панела ни "Европейски Баухаус - културните институции в умните градове, възможности за дигитализация на регионите". Това обяви евродепутатът Искра Михайлова, която бе модератор на панела по време на първия по рода си форум у нас "Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят". Международната конференция се организира от независимата медия "Стандарт" и най-голямата рекламна агенция М3 Комюникейшънс. 

Участие в панела за възможностите, които дава новият европейски Баухаус, имаха Весела Кондакова, зам.министър на културата, архитект Георги Коларов, съветник в МРРБ, Пийт Ясперт, вицепрезидент на Европа Ностра - най-уважаваната европейска организация за опазване на културното наследство, Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Сдружението на общините, арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България.

Ще има награждаване на три общини за техните дигитални проекти, обяви Искра Михайлова.

"Ще имаме възможност да дискутираме комплексни решения, основани на синергия, баланс", посочи г-жа Михайлова.

Тя обяви, че новият европейски Баухаус е отговор на очакванията на ЕК. "В новия Зелен пакт липсваше елементът на културата и той дойде с новия Баухаус. За европейските граждани опазването на околната среда и изменението на климата е приоритет. Политиците отговориха с извеждането на политиката "Зелен пакт". В момента ние сме участници в процеса на промяна на мисленето. Зеленият пакт е стратегия на ЕС, но тя дава отражение и на нашето ежедневие, на нашия всекидневен живот", заяви Искра Михайлова.

По думите й новият европейски Баухаус не е идея за споделяне между творчески елити. Той изисква мултидисциплинарен подход, който да привлече институции, строителен сектор, образование и т. н. "Новият европейски Баухаус идва с предизвикателствата на 21 век, когато европейските граждани поемат отговорност за своята планета", категорична е Искра Михайлова. И посочи, че в тази връзка трябва да се потърси мястото на културното наследство, къде е културата в цялата промяна на мисленето на европейския гражданин и в цялостния модел на новия свят. "Това е въпросът, на който ще търсим отговор днес. Ще успеем ли да защитим културното наследство, но не само да го опазим, но и да до развием", посочи Искра Михайлова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай