Екопътека свързва две села

Разкрива още множество забележителности

Екопътека свързва две села | StandartNews.com

Екопътека „Чернелка“ е разположена в каньона на река Чернелка край град Плевен и свързва селата Горталово и Къртожабене.

Река Чернелка се вие в каньона си и екопътеката върви между отвесните скали, което я прави много живописна. Маршрутът прекосява реката многократно по множество мостчета за допълнителна атракция на туристите. Местата за отдих са много – от масичка с пейки, до заслони със софри и барбекюта. През лятото тук е перфектно за излет, който завършва с пикник край реката.

По пътя може да се видят много интересни забележителности. Има няколко карстови извора – Капчука, Бъбля и Баба Радица. Също така и няколко пещери – Ивановата дупка, Момината дупка и интересната пръстеновидна скална дупка Провъртеника с дълбочина 15 метра. В исторически план са останките от римски пътища и Римското градище.

Каньонът на река Чернелка е обявен за природна забележителност още през 1969 година. Това се дължи на впечатляващото разнообразие на флората и фауната (особено на орнитофауната; местността е обитавана от над двеста вида птици), струпването на карстови феномени, скални рисунки, както и множество останки от Древността и Средновековието.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Изненадан
преди 3 месеца

Как така,че идиотът с виаграта все още не се е показвал и тук !?

Откажи
Наистина
преди 3 месеца

Много учудващо!!!

Откажи
Хую
преди 3 месеца

Извинявам се малко закъснях.И така... Здравейте! Казвам се Хую и ,ако не Ви става заповядайте в нашия сайт www. Бла-бла дрън-дрън.ком Пожелавам Ви изригваща вечер!

Откажи
П-лайзен
преди 3 месеца

Като гледам паянтовите дъски ще трябва да се стъпва със спасителни жилетки

Откажи