Екопътека с десетки водопади и няколко красиви панорами

В посока село Мугла

Екопътека с десетки водопади и няколко красиви панорами | StandartNews.com

Екопътека Каньонът на водопадите е много приятно място за разходка край Смолян. Изградена е в китна местност – резерват Сосковчето, и се вие покрай река Герзовска, а водопадите, които могат да се видят по нея са наистина много, откъдето и името на пътеката. Екопътека „Каньона на водопадите“ е изградена през 2003г. и е реновирана изцяло през 2013 г. 

Един от водопадите по реката – водопад Орфей, висок 68 метра – е от най-високите в Родопите. Струите му се спускат надолу по голяма скала във формата на лира. Сърцето е друг интересен водопад по маршрута, водите му текат на две струи, образуващи очертанието на сърце. Освен водопадите, интерес по пътеката будят три площадки за наблюдение с красиви панорамни гледки.

Маршрутът на екопътеката е кръгов и може да се раздели на четири етапа. Изминава се за около 3 часа, без да се включват почивките.

По дължината на екопътеката са изградени три наблюдателни площадки, от които се разкрива незабравима панорама към дивите и непрестъпни склонове на резервата, застлани с вековни гори и скали, както и към град Смолян – перлата в сърцето на Родопите, намиращ се едва на няколко километра от Каньона на водопадите.

За да стигнете до екопътеката, трябва да тръгнете от Смолян в посока село Мугла. Малко след Смолян, при стар бетонов възел, трябва да се отклоните вдясно по тесен път с лош асфалт. Поставени са жълти стрелки-табелки за екопътеката. Може да продължите още малко по този път до неголям паркинг. Там най-добре оставете колата и продължете пеша, защото пътят става много лош, а и вече сте съвсем близо до началото на пътеката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай