Екопътека обединява град със село, реки и пещера

Тук се намира и най-големия карстов извор в България

Екопътека обединява град със село, реки и пещера | StandartNews.com

Геопарк Искър-Панега е една дестинация, с която няма да сгрешите.  Геопаркът се състои от два подрайона – единият е екопътека по река Панега. Вторият е карстовата местност край Карлуково. 

Екопътеката е дълга 12 км. и свързва гр. Луковит със село Карлуково и така известната пещера "Преходна".

Тук се намира и най-големия карстов извор в България – Глава Панега. От него извира и красивата река Златна Панега, която ще ви съпътства в преминаването ви през екопътеката. 

Екоптеката освен, че свързва град със село, тя обединява и реките Златна Панега и Искър. Месността е изключително живописна и разнообразна. Красива природа, живописни форми, каньони, пещери, разходки над река, места за отдих – всички компоненти, които гарантират приятно прекарване. А ако успеете да стигнете до края ви очаква величествената пещера Проходна (Очите на Бога).

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Guz
преди 4 месеца

OMG OMG OMG 😲 😍 😭 1😍😍😘😍☺️😍😘☺️😍☺️😘☺️😍😍☺️

Откажи
Каката
преди 4 месеца

Пещерата е ПрОходна,а не ПрЕходна.Огромна,но не е красива.През нея е минавала река и има 2входа/изхода/.Намира се над болницата в Карлуково и р.Искър-много красиво място.!За съжаление входовете на пещерата не се поддържат добре, особено този откъм туристическата база.В тази пещера се е снимал филм за богомилите.

Откажи