Чудеса от древността в НИМ. Невероятни открития

Националната съкровищница откри годишната си изложба

Чудеса от древността в НИМ. Невероятни открития | StandartNews.com

Невероятни чудеса от древността показа НИМ. Артефактите от археологическия сезон 2022, които са над 500, вече могат да се видят. Националната съкровищница откри годишната си изложба.

Въпреки краткото време за археолозите и липсата на пари археологическият сезон е спасен и вече са достъпни експонатите от проведените теренни изследвания на 16 обекта, както на суша, така и под вода.  

За пета поредна година Националният исторически музей показва в изложба най-новите уникални експонати, датирани този път от най-ранна древност до 18 век. Последните са от преди месец, отбеляза директорът на институцията доцент Бони Петрунова, която не скри, че сезонът е бил труден и пред провал:

"Беше изправена страната пред това от началото на прехода да за първи път да нямаме археологически сезон. Тук се смили природата, която ни подари една дълга и топла есен".

Едва след като служебното правителство пое управлението през август, са намерени средства за разкопки, потвърди и специалния гост при откриването на изложбата - вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя не скри разочарованието си от културния министър от кабинета на „Продължаваме промяната“, неспазил обещание за намиране на средства за археолозите

„И си останахме само с обещанията от негова страна и с едно чудесно, наистина красиво, selfie. Когато не познаваш историята си, когато не знаеш откъде си тръгнал, не можеш да познаваш добре и настоящето си, а не можеш да градиш доверие в бъдещето и в това каква България искаме да оставим на децата си. Днес, по Коледа, стават чудеса. Аз си пожелавам България да бъде управлявана от хора, които така мислят - като всички нас“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай