Хераклея Синтика възкръсва онлайн

Тази година ще проучим Акропола

Хераклея Синтика възкръсва онлайн | StandartNews.com
  • В града на Херакъл е имало и келти, преселници са дошли чак от Картаген и Милет
  • Намерихме поредната голяма статуя на младо момиче и рядък надпис на латински
  • Тази година ще проучим Акропола
  • Пътят от село Рупите към обекта е асфалтиран
  • Всичко правим за хората, а не да напишем дебели книги
  • Дори и в пандемията миналата година дойдоха над 60 000 туристи, казва археологът доц. д-р Людмил Вагалински в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Господин Вагалински, какви са последните артефакти, намерени на Хераклея Синтика край село Рупите, където работите от 2007 г.? Какво предстои?
- Тази година предстоят разкопки, които ще продължат около четири месеца. Ние продължаваме да работим по централния площад на града - Форума. Миналата година проучихме неговата западна част, а тази година ще продължим да работим по Форума в неговата северна периферия, както и да довършим западния му участък, където има помещения на два етажа.Що се отнася до находките, намерихме поредната голяма статуя на младо момиче, както и много интересни надписи. Тази година също се надявам да намерим надписи, защото те носят много интересна информация за града.
- Какви интересни надписи открихте?
- Миналата година излезе един надпис на латински, което е изключителна рядкост за района на средна Струма. Досега от около 200 надписа от Античността, това е едва четвъртият на латински. Обикновено надписите са на латински, когато са свързани с централната власт, с императорската канцелария, с провинциалния управител и с кореспонденцията. И в този надпис се споменава отново Хераклея Синтика. Предстои публикуването му от колегата Николай Шаранков от Софийския университет, който бе епиграф на нашата експедиция и е най-добрият епиграф в България. Открихме и още един надпис, много голям, но за съжаление раздробен и сега се напасват неговите части отново от колегата Шаренков. Този надпис е на гръцки и очевидно е доста голям.Другото, което сме планирали за тази година, е да започнем проучвания на Акропола на града, който бе идентифициран през 2017 година от въздуха. Този акропол се намира над форума, до южния връх на Кожух планина - така наречения Джонков връх. Надяваме се да разберем повече за хронологията, да направим разказа за този акропол. По предварителни данни той е бил обитаван през цялото време от IV век преди Христа до V век след Христа, но все пак е добре да получим от първа ръка, от разкопки, една такава информация. Ще бъдем малко затруднени, защото иманярите са копали там и на доста места са нарушили стратиграфията. Но какво да се прави - те са напаст, бич за българската археология през последните 30 години.
- Какво е значението на Хераклея Синтика?
- В последните години Хераклея Синтика се превърна в един много популярен археологически обект за посещения от български и от чужди туристи. Успяхме да направим това съвместно с археолози, с община Петрич, с помощта на българското правителство и министерството на културата. И това е големият ни успех, защото има много посещения. Дори в пандемията миналата година имаше над 60 000 туристи. Хубавата новина е, че вече и пътят от село Рупите към обекта е асфалтиран и е много удобен. Сега предстои и по-късата отсечка от обекта до комплекса на Ванга, която е около километър, също да бъде асфалтирана и така да се затвори този кръг. По този начин обектът ще бъде много по-достъпен за туристи. Най-късно догодина трябва да заработи проектът с европейско финансиране, който спечели община Петрич, но и със съфинансиране от общината. По него ще се прави трайна консервация и експониране на обекти в централната част на Форума. Там ще има информационен център, паркинг, тоалетни и всички необходими за туристите удобства. Защото крайната цел е именно тази - ние го правим за хората, а не само да напишем едни дебели книги.
- А какво е интересното за обекта?
- Интересното за този обект е, че той е един от малкото, да не кажа единственият, проучван обект във вътрешността на страната, който е много тясно свързан с класическата гръко-римска древност. Защото югозападното ъгълче на България попада много рано в политическия контрол на държави като древна Македония, а след това и на Рим. И става част от римската държава години преди останалата част от България. В този смисъл този град е една много особена връзка с гръко-римската древност. Той е интересен, защото се намира в една контактна зона, където живеят различни племена. Разбира се, траки - затова и се казва Хераклея Синтика - градът на Херакъл на територията на племето синти, които са тракийско племе. Но има и древни македони, и древни гърци, римляни, имаме също и келти. От надписите, които намираме, установяваме, че има преселници, които са дошли от много далечни места - например от Картаген, тоест днешен Тунис. От Милет, който е на малоазийския бряг на Турция. Те са дошли очевидно защото икономическите условия в града са били много добри.А по отношение на туризма, мястото като локация е много достъпно, защото се намира край магистрала "Струма", комплексът "Ванга" е съвсем наблизо, близо е до три граници и до две красиви реки. Планини наоколо колкото искаш - и Огражден, и Беласица, Пирин е наблизо. Покрай комплекса "Ванга" има топъл минерален извор. Радвам се, че се облагородява местността и направихме популярен този обект и в България, и по света.
- Планирате ли виртуални обиколки или възстановки на намереното?
- Ние и сега сме направили онлайн възстановки на някои сгради - например на светилището на Немезида, на гражданската базилика. Това виртуално пресъздаване ще присъства във временната експозиция, която туристите ще могат да видят на мястото на обекта, а и в историческия музей на община Петрич. Откриването на музея трябва да стане до края на годината. Разбира се, не може без тези виртуални възстановки и дистанционни средства за популяризиране на нашето археологическо наследство. Затова и през пролетта на 2018 година направихме медийната платформа Arhaeologia Bulgarika - с видеофилми, с видеомостове, някои от които стигат до 150 000 човека. А постоянните последователи на платформата са над 12 500 вече. Без интернет, без виртуални реконструкции няма нищо да се случи, това е битието ни. Така че работим по въпроса с архитекти, с 3D специалисти, с аниматори.Искам да си пожелаем да сме здрави и въпреки трудностите покрай пандемията, да не губим удоволствието от своята работа. Защото пандемията ще отмине - светът е виждал много такива и много по-тежки. Не бива да загубим своя ориентир като хора. Защото ние живеем сега.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай