Античният Мисионис търгувал с Картаген

Крепостта е в северния исторически маршрут заедно с Велики Преслав, Плиска и Мадара, казва проф. Николай Овчаров

Античният Мисионис търгувал с Картаген | StandartNews.com
  • Оловен реликварий сочи култа към Свети Андрей

Проф. Николай Овчаров е археолог, наричат го българския Индиана Джоунс. Той е провеждал разкопки на няколко знакови обекта у нас, най-известен от които е скалният град Перперикон. Работил е и на праисторическия култов комплекс Татул, а в момента проучва крепостта Вишеград край Къорджали. Благодарение на него, Източните Родопи стават една от най-интересните дестинации за културно-исторически туризъм. От десетина години се занимава и с античния и средновековен град Мисионис край Тръговище.

  • Крепостта е в северния исторически маршрут заедно с Велики Преслав, Плиска и Мадара, казва проф. Николай Овчаров в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Проф.Овчаров, древният град Мисионис е един от любимите ви обекти, ще го проучвате ли това лято?
- На няколко обекта се работи едновременно това лято, именно по тази причина на Мисионис аз не съм научен ръководител, а само консултант, това е позволено от закона. Там работи младият колега Стефан Иванов от регионалния музей в Търговище. Това не е случайно, защото Стефан Иванов е участвал в разкопките, които са провеждани до този момент, водени от мен и от Ангел Конаклиев, който се пенсионира миналата година. Иванов продължава щафетата.
- С какво ви грабна Мисионис? Вие провеждате там разкопки вече десетина години.
- Мисионис нашумя през последните години, наричат го северния Перперикон, защото има сходна хронология и сходен потенциал с класическия Перперикон. Според археологическите проучвания, той датира от 5-6 век, тоест от ранновизантийския период. Изоставен е от византийците в началото на 7-ми век като всички крепости в Стара планина. В 10 век се установява старобългарско селище. Градът е само на петнайстина километра, може би и по-малко, от Велики Преслав - втората столица на България. Неслучайно културата е повлияна от Велики Преслав, това се вижда от откритата там прочута преславска керамика. По-късно прераства в мощна крепост на Второто българско царство от 12-14 век, има изключително дебел културен пласт от това време.
- Кое е най-интересното от историята на древния град?
- Най-интересен е моментът от неговото завладяване през 1395 година при последната офанзива на турците, при която е превзет Търновград. Мисионис се е намирал на пътя на турците и крепостта е оказала изключителна съпротива. Трябва да се отбележи, че градът се наричал Мисионис в античния и ранносреновековния период, докато в българското средновековие 12-14 век носи името Косово. Неговата история е описана от османския хронист Мохамед ал Идриси, който пише за османското нашествие и разказва, че Косово е една от крепостите, оказала много силна съпротива, предава се чак след като са свършили припасите и се е стигнало до пълната изнемога на защитниците. Този разказ на османския хронист се покрива напълно с резултатите от разкопките. При проучванията ние хванахме самата обсада. Всъщност градът е проучван още през 60-те години от моя баща Димитър Овчаров, тогава започват разкопките. Дълго време бяха прекъснати и ние сега ги продължаваме през последните десетина години. Още от времето на разкопките на Овчаров се откриват следите от тази обсада, а ние сега откриваме допълнителни доказателства. Вижда се как защитниците са изнемогвали, открихме некропол, на 40 см е погребението, явно в хода на битката, със забити стрели. Намерихме и трупове на нападатели, разпознават се по кесийките с монети на султан Мурад. Има и един много дебел пласт пожар, който показва какво се е случило с Мисионис или Косово, както се е казвал след това.
- А какво открихте от по-ранните времена на града, от периода, в който се е казвал Мисионис?
- Това, което показват разкопките от времето на баща ми и след това при нашите разкопки, е един много вощен късноантичен град. Първоначално Мисионис е бил в ниската част, той се намира на 7 км от Търговище. Бил в края на равнината, там, където започва ниската Преславска планина. Той брани много важен проход, през който и днес преминава пътят София - Варна. Това е много ключово място, така че там се установява първо римски град от 2-3 век. Когато започват големите варварски нашествия, той се качва в близките възвишения. През 5 век вече Мисионис се намира в Предбалкана. До този момент сме открили три базилики на различни места и една църква от 13-14 век. Разкрити са няколко квартала, не напълно, но те са и от късноантиния период, и от средновековието. Може би най-интересното откритие е до базиликата номер 2, от миналата година насам се разкрива уникална епископска резиденция от 5-6 век, всъщност тя е до епископската базилика. Тази година предстои нейното цялостно разкриване, както и квартала, който е около нея. Базилика номер 2 се намира буквално до портата на крепостта, която е разкрита още от Димитър Овчаров. В този квартал, който е много интересен, ще видим как е изглеждал един цялостен епископски комплекс от времето на Юстениан Велики. Заедно с това се проучва и средновековния град, в археологията се проучват всички пластове едновременно. Надявам се тази година да бъде много плодотворна с тези 350 000 лева, които отпусна предишното правителство, като 300 000 са от държавата, а 50 000 от общината в Търговище.
- Кои са най-интересните находки от Мисионис?
- През годините има много находки. Стотици са откритите монети. Има много интересни предмети, особено от болярските квартал, съвсем условно сме го нарекли така, копахме го през 2015 г. - 2017 г. Той се намира пред портата на крепостта. Там има много интересни и хубави сгради. Между другото, там се намира и базилика номер 3, тя е квартална базилика, пак от примерно 6 век. Там открихме вносна художествена римска керамика, която е чак от Картаген. Градът е търгувал с такива далечни земи. Впрочем това е ясно от единственото сведение, от което научаваме името на града - Мисионис, което идва от Мизия, центъра на Мизия. Интересното е, че сведенията са чак от 12 век от географа Мохамед ал Идриси. Той дава доста подробни сведения, които обаче не са от неговата епоха, а ги черпи от стари латински и гръцки книги. Той рисува ситуацията от 5-6 век в книгата си от 12 век. Там той разказва за Мисионис и дава много точни мерки и по този начин ни дава сведения, за да можем да локализираме мястото на крепостта. Всъщност името на крепостта е Крумово кале, така и баща ми говореше за нея. Та този арабски географ казва, че Мисионис е бил център на целия район и много богат търговски град, който е търгувал с далечни земи, със Северна Африка, например. Намираме различни предмети на лукса. Открихме обект с много красиви над 200 чаши от фино стъкло пак от 6 век. Разбира се, повечето са счупени, но достатъчно запазени, за да могат да бъдат възстановени. Те са като днешните чаши за вино. Това се оказа таверна, тоест, да кажем - римска кръчма. Между другото, изследвахме чашите в завода за стъкло "Шише джам" и се оказа, че стъклото е направено с най-високи технологии. От българското средновековие открихме един оловен реликварий с изображение на апостолите,  по-специално на Свети Андрей. Както знаем, Свети Андрей е един от учениците на Христос. На него му се пада да покръства земите на Североизточна България. Знае се, че той назначава първия епископ във Варна, Одесос, както се нарича тогава. Култът към Свети Андрей е много силен и в Търговище, макар да се казвал Ески Джумая, по онова време има един много голям християнски квартал още от 15-16 век. Явно, че култът е много древен. Дори сега в цетралната църква "Света Богородица" в Търговище иконата на Свети Андрей е на първо място. Релкварият, който открихме в Мисионис, показва, че още от 5-6 век Свети Андрей е бил много почитан по тези земи и вероятно една от базиликите е носила неговото име. Това са нишките, по които се движим около историята, която създаваме за Мисионис.
- Как ще се социализира древният град, за да стане привлекателен за туристите?
- Търговище много разчита на Мисионис за развитието на културно-историческия туризъм. Той има солидна връзка с Велико Търново. Искам да създам модела, който изградихме в Източните Родопи с културно-историческия туризъм - "Виа Родопика", който се радва на голям интерес. Това е маршрут, който действа само за исторически туризъм. Примерно във Варна хората могат да отидат в музея, но там са отишли основно, за да ходят на плаж. А маршрут в Източните Родопи е Перперикон, пещерата Утроба, Златоград, това е един от действащите маршрути, половин милион минават годишно по него. Искам да създам подобен модел в моя роден край, защото освен Мисионис, в самото Търговище има интересни къщи, неразработени до момента. Освен това там е Велики Преслав, Шумен с прекрасната крепост, Плиска, Мадара. В този район може да се създаде прекрасна дестинация за култура като в Източните Родопи или като Долината на царете в Казанлък, Хисаря, Старосел. В тази посока има какво да се работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай