Вторник,

ЦИК е готова за „Местни избори 2019”

От: Стандарт -
856
ЦИК е готова за „Местни избори 2019”
A
A
A

Председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева съобщи, че ЦИК е готова за предстоящите местни избори. Тя участва в предаването „Неделя 150” на Българското национално радио.

Стоева поясни, че около 60% от членовете на общинските и на секционните избирателни комисии са работили и на предишни избори. „Този път проведеното обучение беше изключително сериозно. Миналата седмица, само в рамките на пет дни, членове на ЦИК посетиха всички 28 областни центрове в страната и проведоха обучение на членовете на ОИК. На тези обучения имаше членове на МВР, на пожарната, на ГРАО, на информационно обслужване, на областни и на общински администрации“, допълни Стоева.

Председателят на ЦИК не скри очакването си, че в изборния ден ще има проблеми и нарушения.

„Надявам се обаче те да са от такова естество, че да не водят до касиране на вота. Надяваме се да бъдат овладявани своевременно и професионално“.

Стефка Стоева съобщи, че досега в ЦИК са подадени 69 сигнала и са заведени 230 жалби: „Преобладават тези, свързани с регистрацията на кандидати, с нарушения в предизборната кампания, с неизпълнението на споразумението между БНТ и политически партии, което за първи път виждаме на избори“.

След приключването на изборите ЦИК ще излезе с препоръки към законодателната власт, каза още Стоева.


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com