Само 37 жени са кметове на общини след изборите

Най-много общини ще бъдат управлявани от мъже с името Георги

Само 37 жени са кметове на общини след изборите | StandartNews.com

Общо 37 жени ще управляват общини след Местни избори 2019, които са малка част от общо 265 общини в страната, изчисли БТА. Дами ще са начело на три областни центъра - Габрово, Ловеч и София. Начело на тези общини застават Таня Христова, Корнелия Маринова и Йорданка Фандъкова – и трите от ГЕРБ. В останалите 228 общини за кметове са избрани мъже.

37-те общини са разположени в 20 области

37-те общини, които ще бъдат управлявани от жени, са разположени на територията на 20 области в страната. В шест от регионите има по три общини с кмет от нежния пол. Дами ще ръководят Борован, Козлодуй и Мизия (обл. Враца), Ловеч, Тетевен и Троян (обл. Ловеч), Берковица, Брусарци и Георги Дамяново (обл. Монтана), Куклен, Перущица и Хисаря (обл. Пловдив), Ивайловград, Симеоновград и Харманли (обл. Хасково) и Венец, Каспичан и Смядово в Шуменска област.

В пет региона има по две общини, чиито жители са гласували доверие на кметове жени. Това са Габрово и Трявна (обл. Габрово), Добричка и Крушари (обл. Добрич), Крумовград и Момчилград (обл. Кърджали), Долна Митрополия и Левски (обл. Плевен) и Копривщица и Мирково (Софийска област).

Останалите 9 общини, които ще бъдат ръководени от представители на слабия пол, са разположени във Варненска област - Долни чифлик, обл. Велико Търново - Лясковец, обл. Видин - Бойница, обл. Кюстендил - Бобов дол, обл. Пазарджик - Брацигово, обл. Перник - Трън, обл. Силистра - Алфатар, София-град - столицата, и в обл. Стара Загора - Казанлък.

Най-много общини ще бъдат управлявани от мъже с името Георги

Справката на БТА показва, че новоизбраните общински кметове на местните избори носят общо 165 лични имена. Най-много общини ще бъдат управлявани от кметове със собствено име Георги - 16. Земеделци /превод на името Георги на гръцки/ ще са начело на общините Карнобат, Сунгурларе, Царево, Вълчи дол, Дългопол, Полски Тръмбеш, Ново село, Рила, Лом, Якимово, Калояново, Стамболийски, Иваново, Божурище, Нови пазар и Тунджа. Любопитното е, че в шест от тях кметове са адаши и по собствено и по фамилно име - Георги Георгиев. Съименниците са в общините Дългопол, Лом, Якимово, Калояново, Нови пазар и Тунджа.

Следващото най-разпространено собствено име сред общинските кметове е Иван. То се носи от 12 новоизбрани ръководители в общините Банско, Поморие, Варна, Мездра, Севлиево, Кочериново, Луковит, Вълчедръм, Вършец, Долни Дъбник, Ботевград и Братя Даскалови. Многобройни сред кметовете са и адашите със собствено име Димитър. Те ще управляват 11 общини - Петрич, Бургас, Приморско, Ветрино, Невестино, Земен, Марица, Садово, Бяла (Русенско), Тутракан и Етрополе.

В осем общини кметовете са с лично име Николай - Кресна, Несебър, Балчик, Първомай, Нова Загора, Смолян, Гълъбово и Николаево. По шест общини ще се управляват от кметове с имената Атанас и Валентин, а по четири - със собствени имена Румен, Владимир, Пламен, Христо и Петър.

В по три общини ще има ръководители-съименници с имената Емил, Васил, Йордан, Костадин и Мария. 22 лични имена се носят от точно по двама градоначалници. Останалите 127 собствени имена са строго индивидуални и се носят от един кмет.

Сред адашите по собствено и фамилно име са кметовете на Аврен (обл. Варна) и Павликени (обл. Велико Търново) - Емануил Манолов, както и на Кюстендил и Батак - Петър Паунов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай